Ev sineması sistemlerinde mekan akustiğinin irdelenmesi
Examination of room acoustics in homr theatre systems
  1. Tez No: 202540
  2. Yazar: SERCEM MURAT SAĞIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: home theater, acoustic, reverberation time
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde bir çok insanın, ev ortamında sinema keyfini yaamak istedii birgerçektir. Büyük bir hızla gelien teknolojiye paralel olarak gelien sinemateknolojisi evlerimize de girmeye balamıtır.Bu çalımada evlerde yaanmak istenen sinema ortamının nasıl olmasıgerektiine yönelik bir çalıma yapılmıtır. Mekanların akustik konfor artlarının, evsinema sistemlerine yönelik olarak gelitirilmesi için gerekenler, örnekler üzerindeyapılan ölçüm ve deerlendirmeler ile irdelenmitir.Tez be ana bölümden olumaktadır.Birinci bölümde, çalımanın amacı, kapsamı ve yöntemi tartıılmıtır.kinci bölümde ses ile ilgili kavramlar anlatılmı ve bu kavramların mekanlarüzerine etkilerinden bahsedilmitir. Bu temel kavramlar çalımanın ilerleyenaamalarının daha anlaılabilir olması için verilmitir.Üçüncü bölümde ev sineması kavramından bahsedilmi, genel olarak sinemasalonlarındaki sesle ilgili sorunlar ele alınmıtır. lerleyen aamalarda ses formatlarıele alınmı, sinema için çok önemli bir kavram olan surrond kavramı ifadeedilmitir. Ev sinemalarında kullanılan ses sistem ekipmanları tanıtılmı, buekipmanların konumlandırılmasıyla ilgili detaylar verilmitir. Ayrıca, bu bölümde evsineması için boyutsal ve geometrik kriterlerden bahsedilmi, ideal akustikdüzenleme için gerekli olan mekan boyutları hakkında ve uygun geometrik biçiminnasıl olması gerektii konusunda yapılan çalımalara yer verilmitir.Dördüncü bölüm deneysel çalımaların yapıldıı bölümdür. Bu bölümdeöncelikle ölçüm yöntemi ve kullanılan ekipmanlar tanıtılmıtır. Farklı özelliklereivvsahip (geometrik biçim, mekan boyutları, kullanılan malzemeler vb.) mevcut 3mekan tanıtılmı, geometrik analizleri yapılmıtır. Gerek mekansal, gereksekullanılan ekipman farklarından dolayı seçilen bu mekanlar üzerinde yapılandeneysel çalımada, Çınlama süreleri-Reverbration time (RT) ölçülmü vemekanların akustik kaliteleri irdelenmitir. Ölçüm yapılan mekanlardan elde edilensonuçlar, Dirac akustik yazılımı ile sayısal verilere dönütürülmütür. Yazılımdanelde edilen ISO 3382 kriterlerine göre mekanların çınlama sürelerini veren erkensönüm zamanı-Early decay time (EDT), T20 ve T30 deerleri grafiksel vematematiksel olarak deerlendirilmitir. Yapılan ölçümlerden elde edilen sonuçlardorultusunda, boyutsal ve geometrik analizlerde yapılarak, bölüm sonundamekanların akustik konforlarına ait rasyonel deerlendirmeler yapılmıtır.Beinci bölüm ise tezin genel deerlendirmesinin yer aldıı sonuç bölümüdür.Anahtar Kelimeler : ev sineması, akustik, çınlama süresi.
Özet (Çeviri)
It is a fact that, nowadays lots of people want to get the pleasure of cinema attheir homes. Home theater systems are beginning to be used in our homes by thedevelopment of cinema technologies.This study is intended for determining properties of the ideal cinema spacesdesired at homes. Acoustical comfort conditions of spaces were investigated withmeasurements and evaluations in order to determine the requirements of hometheatre systems.The thesis is composed of five main chapters.Aim, limits and methods of the study were discussed in the first chapter.Definitions of the technical expressions related with voice and the effects ofsound in spaces were given in the second chapter .These basic definitions were givenin order to make the following chapters more comprehensible.In the third chapter, definition and properties of home theaters were given andproblems related with voice in cinemas were discussed. Sound formats and surroundwhich is very important in cinemas were expressed. Sound system equipments usedin home theatre systems were introduced and details about installation of theseequipments were also given. Furthermore, dimensional and geometrical criterion indesigning home theatre systems and appropriate dimensions and geometries for anideal acoustic design were given in this chapter too.Experimental studies were explained in the fourth chapter. In this chaptermeasurement methods and equipments used in these measurements were introducedviviifirstly. Reverberation time (RT) of selected three spaces having different geometricalforms, spatial dimensions, materials and equipments were measured and acousticalqualities of these spaces were examined. Results achieved as a result ofmeasurements were converted into numeric data by an acoustic software calledDirac. Early decay time (EDT), T10 and T20 values achieved from the softwarewere evaluated according to ISO 3382 criterion. According to the results of themeasurements dimensional and geometrical analyses, and rational evaluations aboutacoustic comforts of spaces were done at the end of the chapter.The fifth chapter is the conclusion chapter of the thesis in which generalevaluations were presented.