IC contact site heating at high temperature
Yüksek sıcaklıkta entegre devrelerin kontakt bölgelerinin ısıtılması
- Tez No: 202542
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Entegre devre, ısı dağılımı, Integrated circuit, temperature distribution
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu Yüksek Lisans Tezi Almanya-Rosenheim'da Multitest adlı ?Handler? imalatı yapan bir firmada yapılmıştır.?Handler?, çeşitli entegre devrelerin değişik sıcaklık değerleri altında (yaklaşık -50,+160 °C arası) kontrolünü yapmaktadır.Bu çalışmada ?handler? içinde bulunan odacık +120°C `ye ulaşıncaya kadar beklenmektedir. İstenilen sıcaklığa ulaştıktan sonra entegre devre gerekli ölçümlerin yapılabilmesi için oda sıcaklığında bulunan ölçüm cihazına bağlanır.Bu işlem süresince entegre devreden dışarıya (oda sıcaklığına +25°C) ısı transferi, dolayısıyla da entegre devrede bir sıcaklık düşüşü meydana gelir.Sağlıklı ölçümlerin yapılabilmesi için optimum koşul, entegre devre içerisindeki çip sıcaklığının sabit tutulmasıdır. Bu ısı kaybını azaltabilmek için entegre devre üzerine odacık sıcaklığının değerinden daha yüksek sıcaklıkta hava üflenir.Yapılan çalışmada çip sıcaklığı ADM1026 adlı entegrenin içerisinde bulunan 1°C çözünürlüklü sensör tarafından ölçülmüştür.I-DEAS NX 10 CAD-CAM programı kullanılarak ?handler?in gereken bölümleri ?Master Modeler?da üç boyutlu olarak çizilmiş ve I-DEAS ESC (Electronic System Cooling) modülü ile ısı kayıpları, malzeme özellikleri, ısıl iletkenlik değerleri girilmiştir.Model zamana bağlı olarak çözülmüş, parçaların sıcaklık dağılımları incelenmiştir.Entegre devre üzerine üflenen hava sıcaklık ve hız parametreleri test standı ile aynı tutularak simule edilen modelin belirli sıcaklık aralığında gerçeği ile örtüştüğü doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is done in Germany-Rosenheim in Multitest Company, which manufactures ?Handler?.Handler checks the various IC?s (Integrated Circuit) under the temperature at a range of approximately (-50, +160°C)In this study, it is heated until the room temperature in handler reaches to +120°C. After that IC is plunged to the measuring device, in order to measure the required data.During the process heat transfer occurs to open air, therefore the temperature of IC decreases. In order to able to do stabile measurements, it is required to keep the chip temperature nearly constant.Hotter air than the room temperature (120°C) is blown through nozzles to minimize the effects of heat-loss to open air. (Approximately +25°C) The temperature is measured by 1°C resolution sensor in the IC called ADM 1026.By using CAD-CAM program I-DEAS NX 10 the required parts of the handler is simulated by ?Master Modeler? as 3D than by I-DEAS ESC (Electronic System Cooling) fans, heat loss, material properties, heat conductivity values etc. are defined.Both steady state and transient analysis are solved. Subsequent temperature distributions of materials are observed, and then it is proved that characteristic of simulated model and handler overlap.