Analysis of appointment scheduling systems in Department of Orthopedics and Traumatology in Dokuz Eylül University Faculty of Medicine
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim dalında randevu çizelgeleme sistemlerinin analizi
  1. Tez No: 202543
  2. Yazar: SEZGİ ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İREM ÖZKARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Randevu Sistemleri, Dinamik Programlama, Personel Çizelgeleme, Sağlık Sistemleri, Appointment Scheduling, Dynamic Programming, Personnel Scheduling, Healthcare Organizations
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Günümüzde gitgide artan öneminden dolayı, sağlık sistemlerinin etkinliği ve verimliliğiyöneticiler ve araştırmacılar tarafından daha sık incelenmeye başlanmıştır. Bu çalışmada dasağlık sistemlerindeki optimizasyon problemlerine yönelik çözüm teknikleri sunulmuştur.Sağlık sistemlerindeki mevcut problemler genel olarak hasta bekleme sürelerinin ve doktorboş kalma süresinin optimizasyonu ile ilgilidir. Bu çalışmada incelenen sağlık sistemi iki ayrıfarklı şekilde ele alınmıştır. İlk olarak randevu sistemine ilişkin problem hem dinamik hem destatik durumlar için çözülmüştür. Bu çözümlerde dinamik programlama ve dal sınıralgoritması yaklaşımları kullanılmıştır. Önerilen sistem değişken büyüklükte çok bloklu birrandevu sistemidir ve her bir periyot (blok) için optimum hasta atamaları hesaplanmıştır.İkinci olarak poliklinikte çalışan doktorlara ait çizelgeleme problemi çözülmüştür.Poliklinikteki doktor gereksinimi hesaplayabilmek için kuyruk teorisi kullanılmıştır. Hastagelişlerine ait 23 haftalık veri toplanmış ve girdi analizi yapılarak kuyruk modeli formülleriuygulanmıştır. Daha sonra, doğrusal programlama yaklaşımı ile poliklinikte çalışan doktorlariçin optimum çalışma saatleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, efficiency and effectiveness of healthcare organizations are commonlyanalyzed by both managers and researchers because of the increasing importance of healthindustry. Also, this thesis presents approaches for the optimization problems in healthcareorganizations. The problems are mainly concerned with optimizing patient waiting times anddoctor idle time. The healthcare organization is analyzed as two different systems. First, theproblem of appointment system is solved for both dynamic and static state by using dynamicprogramming and branch-and-bound approaches respectively. The proposed system is avariable-sized multiple-block appointment system and optimal patient assignments for eachperiod (block) are obtained. Then, personnel scheduling problem in the outpatient clinic issolved. To determine doctor requirements of the clinic, queuing theory is used. Data onpatient arrivals is gathered for 23 weeks and by performing input analysis parameters ofqueuing formulas are determined. Then by using linear programming approach, optimalschedule for the doctors in the outpatient clinic is obtained.