Nitrogen and phosphorus removal from synthetic waste water using algal photobioreactor system
Sentetik atık sudan alg fotobiyoreaktör sisteminde azot ve fosfor giderimi
- Tez No: 202663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLGİ K. KAPDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroalg, Chlorella vulgaris, nutrient giderimi, azot, fosfor, atıksu arıtımı, Microalga, Chlorella vulgaris, nutrient removal, nitrogen, phosphorus, wastewater treatment
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezin kapsamında Chlorella vulgaris ile sentetik atıksulardan azot ve fosforgiderimi incelendi. Çalıma kesikli flask deneyleri ve sürekli iletilen balı büyümefotobiyolojik reaktor sistemi deneyleri olmak üzere iki kısımdan olumaktadır.Deneyler oda sıcaklıında, nötral pH'da ve yapay ııkta yürütülmütür.Azot ve fosfor konsantrasyonlarının azot ve fosfor giderimi üzerine etkilerideerlendirilmitir. Bunun yanında, k; reaksiyon oranı sabiti, KS; doygunluk sabiti, Yve ürün katsayısı gibi biyokinetik katsayılar Monod oranı ifadeleri kullanılarakbelirlenmitir. Bulunan sonuçların iaretinde, çıkı suyu kalitesinin artan azotkonsantrasyonlarıyla birlikte azaldıı görülmütür. Ancak azot giderim hızının,fosfor giderim hızına nazaran daha yüksek olduu belirlenmitir.Çalımanın ikinci bölümünde, ıık iddeti, azot/fosfor oranı, aydınlık/karanlıkdöngüsü ve balangıç klorofil A konsantrasyonu gibi parametrelerin nutrient giderimiüzerine olan etkileri incelenmitir.Fotobiyolojik reaktor sistemi sürekli koullarda farklı hidrolik alıkonmasürelerinde ve farklı giri azot konsantrasyonlarında iletilmitir. Çıkı azot deriimi,giri azot deriimdeki artıa balı olarak yükselmitir. Maksimum azot giderimverimi düük azot deriimlerinde elde edilmitir. Artan hidrolik alıkonma süreleriamonyak azotu açısından daha iyi çıkı suyu kalitesi salamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nitrogen and phosphorus removal from synthetic wastewater by C. vulgaris wasinvestigated in this thesis. The study has two parts as batch flask experiments andcontinuously operated immobilized photobioreactor system. The experiments wereconducted at neutral pH and at room temperature with artificial illumination.Effects of initial NH4-N and PO4-P concentrations on nitrogen and phosphorusremoval were evaluated and biokinetic coefficients such as k; reaction rate constant,Ks, saturation constant, Y; yield coefficient were determined by using Monod rateexpression in the first part of batch experiments. The results indicated that effluentwater quality decreases with increasing nutrient concentrations and nitrogen is moreeffectively removed than that of phosphorus.In the second part of batch experiments, the effect of light intensity, Nitrogen/Phosphorus ratio, Light/Dark cycle and initial ChA concentration on nutrientremoval was studied. The optimum conditions for maximum NH4-N removal weredetermined at maximum light intensity. Phosphate uptake rate by algae wassignificantly lower than that of nitrogen.The photobioreactor system was continuously operated at different hydraulicretention times and initial ammonia nitrogen concentration. The maximum removalefficiency was obtained with minimum NH4-N concentration. Increasing hydraulicretention time provided better effluent quality in terms of ammonia nitrogen.