Effect of biosurfactants on the biodegradation of hydrocarbons in waste water
Atık suda hidrokarbonların biyolojik ayrışması üzerine biyosurfaktanların etkisi
- Tez No: 202671
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN TÜRKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif çamur, Bakteriyel büyüme, Biyolojik ayrısma, Biyosurfaktan, 4-Diklorofenol (2, 4-DKF), 4-Klorofenol (4-KF), Çamur alıkonmasüresi (ÇAS), Toksisite, Activated sludge, Bacterial growth, Biodegradation, Biosurfactant, 4-Dichlorophenol (2, 4-DCP), 4-Chlorophenol (4-CP), Sludge retention time (SRT), Toxicity
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Biyolojik olarak parçalanamayan ve toksik kirleticiler içeren endüstriyel atıksularınçevresel ortamlara tam olarak arıtılmadan verilmesi, günümüzde tehlikeli atıklardankaynaklanan çevre kirliliklerinin en önemli sebeplerinden biridir. Atıksularınarıtımında uygulanan diger yöntemlerle karsılastırıldıgında, biyolojik arıtmasistemleri en ekonomik alternatif olarak karsımıza çıkmaktadır. Bununla beraber,konvansiyonel biyolojik arıtma sistemlerinin toksik ve /veya biyolojik olarak zorayrısan organik maddeler içeren endüstriyel atıksuların arıtımında zaman zamanyetersiz kaldıgı da bilinmektedir. Sonuç olarak, biyolojik arıtma sürecindeparçalanmayı hızlandıracak modifikasyonları gerekmektedir. Bu çalısmada, zorayrısabilir kirleticileri içeren atıksuların biyolojik olarak arıtımında alternatif birhızlandırıcı yöntem olarak surfaktan kullanımı incelenmistir.Bu çalısmada, aklime edilmis çamur kullanılarak 2,4-diklorofenol (2,4-DKF) ve 4-klorofenolün (4-KF) biyolojik ayrısabilirligi üzerine biyosurfaktanın etkisi,klorofenol yükleme hızı ve çamur alıkonma süresinin (ÇAS) degistirilmesi ile aktifçamur biyoreaktöründe incelenmis, ve aklime edilmemis kültürde 4-KF ayrısmasıüzerine biyosurfaktanın etkisi çalısılmıstır. Büyüme maddesi olarak glikoz vebiyosurfaktan olarak JBR 425 rhamnolipid kullanılmıstır. Kontrol ve test reaktörleriparalel olarak isletilmistir.Çalısmanın sonuçlarında, biyosurfaktan eklenilen aktif çamur sistemlerinde (testreaktörleri) 2,4-DKF ve 4-KF'ün biyolojik ayrısmasının arttıgı gözlenmistir.Özellikle, biyosurfaktanın etkisi düsük çamur yaslarında ve aklime edilmemisçamurda çok daha fazla etkili olmustur. KO, 2,4-DKF ve 4-KF biyolojik ayrısmahızları biyosurfaktan eklenilen sistemlerde kontrol reaktörüne göre daha yüksektir.Biyosurfaktan mevcudiyeti mikroorganizmalar üzerine klorofenol toksisitesiniazalttıgından dolayı, aktif çamur biyoaktivitesi isletim periyodu boyunca muhafazaedilmistir. Biyosurfaktan mevcudiyeti aynı zamanda bakteriyel büyümeye de nedenolmustur.
Özet (Çeviri)
The release of specific industrial wastewaters, including nonbiodegradable and/ortoxic pollutants, to receiving environments is one of the most significant type ofenvironmental pollution by hazardous wastes. Biological treatment of wastewater isoften the most economical alternative when compared with other treatment options.However, industrial effluents are known to contain toxic and/or non-biodegradableorganic substances and conventional biological treatment processes are not efficientin these cases. Thus, they require some enhancements due to the presence ofrefractory or toxic compounds in the wastewaters. For this reason, the use ofsurfactants in the biodegradation of persistent organic pollutants by biologicaltreatment was investigated as an enhancement technique for the biological treatmentprocess.In this study, the effect of biosurfactant on biodegradability of 2,4-dichlorophenol(2,4-DCP) and 4-chlorophenol (4-CP) with using acclimated culture was investigatedby activated sludge bioreactor with changing chlorophenols loading rate and sludgeretention time (SRT), and the effect of biosurfactant on 4-CP degradation inunacclimated culture was studied. Glucose as growth substrate and JBR 425rhamnolipid as biosurfactant were used. Control and test reactors were operatedthrough parallel experiments.During the experimental study, enhanced biodegradation of 2,4-DCP and 4-CP wasobserved in biosurfactant added activated sludge systems (test reactors). Especially,effect of biosurfactant was much higher at lower sludge ages and unacclimatedculture. COD, 2,4-DCP and 4-CP biodegradation rates were much higher inbiosurfactant added systems relative to control reactor. Since biosurfactant existenceattenuated chlorophenol toxicity on the microorganisms, bioactivity of activatedsludge was maintained during operation periods. Also, the presence of biosurfactantstimulated bacterial growth.