Vehicle routing problem with simultaneous delivery and pickup and intermediary delivery
Eşzamanlı araç rotalama problemi için rota içi taşıma yöntemi
- Tez No: 202744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ÇATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Matematik, Industrial and Industrial Engineering, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Araç Rotalama, Toplama ve Dagıtım, Eszamanlı, Ant colony algorithm, Intermediary delivery, Pick-up and delivery, Simultaneous pick-up and delivery, Tabu search algorithm, Vehicle routing
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Araç Rotalama Problemleri, Gezgin Satıcı Probleminin ortaya atılmasından bu yana degerlendirilmektedir. Bu problemler; depo büyüklügü ve sayısı, araç büyükügü ve sayısı, zaman bagımlılıgı, dagıtım ve geri toplama, toplama çesitliligi (eszamanlı gibi), vb açılardan incelenmektedir. Tüm bu problemlerde geçerli olan; ?müsteri ziyaret edildiginde tüm ilgili faaliyetleri gerçeklestirilir? varsayımı, bu çalısmada irdelenmektedir. Çünkü, birçok gerçek vakada; tasıma sadece depodan müsteriye yada müsteriden depoya gerçeklesmemektedir. Bunların yanında müsteriler arası tasıma ihtiyacı da olusmaktadır. Literatürde, bu tip tasımalar su sekilde çözülmektedir; önce müsteriden talep alınıp depoya tasınmakta daha sonra depodan alınıp hedef müsteriye götürülmektedir. Çalısmamızda, bu verimsiz yöntem yerine, eszamanlı Araç Rotalama Problemi için rota içi tasıma yöntemi arastırılmıstır. Makale su sekilde düzenlenmistir; ilk bölümde Literatür taraması, ikinci bölümde problem tanımı ve dogrusal model sunumu, üçüncü bölümde çözüm metodu ve algoritması, dördüncü bölümde literatürdeki örneklerden türetilmis kıyaslama sonuçları ve son bölümde sonuç ve ilerki çalısma konuları sunulmustur.
Özet (Çeviri)
We address a variant of the Vehicle Routing Problem with Backhauls where delivery of the goods picked up from one node to another is allowed along the same vehicle route. The remaining goods in the vehicle are transported back to the depot. Two objectives exist: the primary one is to minimize the total distance traveled; the secondary is to maximize intra-route deliveries. To achieve these goals, we propose a hybrid metaheuristic which consists of an Ant Colony Optimization algorithm for the route construction and a Tabu Search algorithm for the route improvement. To test the performance of our approach, we generate benchmark data based on the well-known problem instances in the literature. Since the variant presented in this paper has not been addressed previously in the literature, only benchmark results with respect to the first objective are available. For this dual objective problem, we attempt to generate a Pareto curve for different levels of the first objective to investigate the trade-off between the two objective functions.