Kolemanit konsantratör atığının beton ve harç numunelerinin bazı özelliklerine etkisinin incelenmesi
The investigation of colemanite consantrator waste effect to some characteristics concrete and mortar samples
  1. Tez No: 202762
  2. Yazar: ABDULLAH FINDIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUR KORKUT SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, Kolemanit, Kütahya Emet ETİ Bor A.Ş, Dayanım, Harç, Beton, Rötre, Boron, Colemanite, Kütahya Emet ETİ Bor A.Ş, Strength, Mortar, Concrete, Shrinkage
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında Kütahya-Emet ETİ Bor A.Ş. den getirilen kolemanit konsantratör atığının çimento ve beton katkısı olarak kullanılabilirliği harç ve beton numuneleri üzerinde yapılan deneylerle araştırılmıştır. Kolemanit konsantratör atığını (KKA) %3 ve %5 oranında içeren harç ve beton numunelerinin büyük bir kısmı şahit beton ve harç numunelerinin dayanımını karşılamıştır. Boşluk oranı, aşınma, karbonatlaşma deneyleri de gerçekleştirilmiş olup bu deneyler sonucunda şahit numunelerde en yakın sonucu yine %3 ve %5 katkılı harçlar vermiştir. Tüm KKA katkılı harçlar, şahit numunelerden daha düşük rötre yapmışlardır. %3 KKA katkılı harçların şahit numunelere göre %40 mertebesinden daha düşük rötre değeri verdiği belirlenmiştir. Bu yüzden KKA 'nın rötre azaltıcı katkı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. 2007, 89 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, effect of colemanite consantrate waste (C.C.W.) brought from Kütahya-Emet ETİ Bor A.Ş. as an additive to cement and concrete was investigated using mortar and concrete experiments. A comparsion between mortar and concrete speciments containing (CCW) 3% and 5% C.C.W and control speciments was made in terms of compressive strength. Void ratio, abrasion, carbonation experiment were also performed. Experimental results show that speciments containing 3% and 5% C.C.W were found to be similar to control speciment. The amount of in shrinkage all speciments containing C.C.W. were less that of control speciment. The amount of shrinkage in 3% C.C.W. were almost 40% less than that of control speciments. For this reason the use of C.C.W. in concrete speciments to reduce shrinkage is recomended. 2007, 89 pages