Puzolanik zeolitin çimentoda katkı uygunluğunun araştırılması
Investigation of suitability as an admixtures pozzolanic zeolite at cement
- Tez No: 202766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİT OYMAEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal zeolit, PÇ 42.5 R (CEM I) çimento, fiziksel ve kimyasal analiz, MgSO4, Natural zeolite, PÇ 42.5 R cement (CEM I), physical and chemical analysis, MgSO4
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde, çimento endüstrisi gittikçe gelişmekte ve ilerlemektedir. Bilindiği üzere bir ton çimento klinkeri üretimi sırasında bir ton CO2 gazı ortaya çıkmaktadır. Bunun üzerine hem çevre konuları için hem de çimento üretiminin daha düşük maliyetli olması için hidrolik çimentolara puzolan katılması uygundur. Yapılan bu deneysel çalışmada, Manisa-Gördes yöresinden elde edilen doğal zeolitin çimentoda katkı uygunluğu araştırılmıştır. Manisa-Gördes doğal zeolitinin %0, % 15 ve %30 doğal zeolit katkılı ve doğal zeolit + süperplastikleştirici katkılı çimentoları fiziksel ve kimyasal özellikleri yönünden birbirleriyle ve kontrol çimentosu olan PÇ 42,5 ile karşılaştırılmıştır. Hazırlanan zeolitli hamur numuneleri üzerinde X-ray difraksiyon ve SEM fotoğraf araştırması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar %15 doğal zeolit katkılı numunelerin çimentoda uygun olduğu görülmüştür. 2007, 98 sayfa
Özet (Çeviri)
Nowadays, cement industry has been developed and improved. As known, one tonne of CO2 gases come out during one tonne of clinker production. According to this, pozzolans are added in suitable amounts in hydraulic cement because of either environmental matters or production of cement with a minimum cost. In this experimental study, the usability of natural zeolite obtained from natural deposits in Gördes, Manisa, Turkey as an admixture to cement was examined. Natural zeolite added cements have been obtained %0, %15 and %30 by weight and added superplasticisers has been compared to both each other and PÇ 42.5 called control cement according to physical and chemical properties. Prepared mortar samples with zeolite have been researched by X-ray difraction and SEM photos. Obtained results show that %15 natural zeolite addition can be used conducting in producing cements. 2007, 98 pages