Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun kampus alanı zemin etüt çalışmalarında kullanılan jeofizik ve geoteknik yöntemler
Geophysical and geotechnical methods used for soil studies at Mustafa Kemal University-İskenderun campus area
  1. Tez No: 202767
  2. Yazar: ÜMİT YEŞİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİR ÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik, Rezistivite, Jeofizik, Geoteknik, Seismic, Rezistivity, Geophysical, Geotechnical
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Hatay İli, İskenderun İlçesi, Frenkçiftliği Mıntıkasında bulunan ve Mustafa Kemal Üniversitesine ait olan 1632-1647 nolu parsellerde Mühendislik-Mimarlık ve Su Ürünleri Fakültelerinin inşası planlanmaktadır. Toplam 986.000 m2 olan alan havaalanı olarak dizayn edilmiştir ancak şu anda kullanımda değildir. Fakülte inşaat çalışmalarına başlamadan önce zemin yapısını ortaya koymak için jeolojik-geoteknik ve jeofizik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar ihaleyle özel sektöre yaptırılmış ve İskenderun Belediyesi tarafından görevlendirilen mühendisler tarafından kontrol edilmiştir. Arazi çalışmalarına 19.11.2004 tarihinde başlanmış ve 30.01.2005 tarihinde sonlandırılmış daha sonra ölçümler değerlendirilmiş ve elde edilen veriler karşılaştırılarak zemin etüt raporu yazılmıştır. Bu çalışmanın ana konusu yukarıda bahsi geçen parsel üzerinde gerçekleştirilen jeofizik çalışmalar sonucu elde edilen ve inşaat mühendisinin statik projesine veri teşkil eden parametrelerin tayinidir. Ayrıca tez kapsamında jeolojik-jeoteknik ve jeofizik çalışmalar ortak değerlendirilmiş ve bu değerlendirme sonucu bu tip zemin etüt çalışmalarında jeofiziğin ne kadar gerekli olduğu ortaya konmuştur. 2007, 107 sayfa
Özet (Çeviri)
The buildings of Engineering-Architecture and Aquatic Seciences Faculties have been planned in plots numbered 1632-1647, stated in the area of Frenkçiftliği, the town İskenderun, Hatay. The area which is 986.000 m2 in total has been designed as airport but now it is not in use. Before the constructional works, geological-geotechnical and geophysical studies have been carried out to discover the structure of the ground. Frivate sector has made these studies carried out by adjudication and they have been checked by the engineers charged by the municipality of İskenderun. Land Works have been started 19.11.2004 and terminated 30.01.2005. Then, the measures have been evaluated and The Report of Ground Study has been done by comparing the acquired information. The main topic of this study is the determination of parameters which have been acquired as a result of geophysical studies made over the mentioned plot and which form data fort the static Project of the building engineer. In addition, geological-geotechnical and geophysical studies have been evaluated together in the extent of thesis and as a consequence of this evaluation, it has been proved that necessary the geophysics al studies are essential in ground studies. 2007, 107 pages