Betonarme bina inşaatlarında adam saat değerlerinin belirlenmesi üzerine bir uygulama örneği
A case study on determinig man-hour values reinforced concrete building construction
- Tez No: 202769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ORAL, YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN MISTIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zaman etüdü, betonarme bina, adam saat, birim fiyat analizleri, verimlilik, Time study, reinforced building, man-hour, unit price analysis, efficiency
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ülkemizde yapım işlerinde birim fiyatlar ve birim fiyat analizleri ile ilgili en yaygın kullanımı olan veri tabanı, Bayındırlık Bakanlığı'nın İnşaat Birim Fiyat Analizleridir. Bayındırlık Bakanlığı'nın İnşaat Birim Fiyat Analizleri, müteahhidin teklif hazırlama süreci dışında, işveren konumundaki özel sektör ve kamu kuruluşları tarafından projenin ön keşif bedeli ve bütçesinin oluşturulmasında da yoğun olarak kullanılmaktadır. Fakat bu analizlerin ilerleyen zaman ve gelişen teknolojiye göre değişmediği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı da analizlerde yer alan işçilik değerlerinin günümüz koşullarına uygun olarak betonarme bina inşaatlarında beton, demir, kalıp, tuğla duvar, sıva ve seramik kaplamaları için adam saat değerlerinin iş etüdü metodu kullanılarak belirlenmesidir. Her iş kalemi için istatistiksel güvenilirliği sağlayan örneklem sayıları belirlenmiş ve gözlemler yapılmıştır. Gözlemler sırasında adam saat değerlerinin hesaplanmasıyla birlikte yapım işlerinde iş etüdü uygulamalarının seri üretim uygulamalarından farklılıkları da belirlenmiş ve ileriki çalışmalara temel teşkil edecek sonuçlar çıkarılmıştır. 2007 , 58 sayfa.
Özet (Çeviri)
The most widely used data basis in relation with the unit prices and unit price analysis in the construction works in our country is the Construction Unit Prices of Ministry of Public Works. The Construction Unit Prices Analysis of the Ministry of Public Works is intensely used during the formation of the pre-survey value and budget of the project by the private sector and public organizations who are in the position of employer. However, it is observed that these analysis do not vary according to the progress of time and development of technology. The aim of this study is to determine the man-hour values of the workmanship values for the coating of concrete, iron, mould, brick wall, grout and ceramic in the reinforced building constructions by using the method of time study in accordance with the conditions of the present day. Sampling numbers that ensure the statistical reliability for each item are determined and observations are executed. The differences of the practices of time study from the practices of serial productions as well as the calculation of the man-hour values during the observations are also determined and conclusions that will serve as a basis for the studies in the future are drawn. 2007 , 58 Page.