Yumuşak ve paslanmaz çelik elektrot yüzeylerinin elektrokimyasal olarak O-toluidin polimeri ile kaplanması ve korozyon performanslarının belirlenmesi
The electrochemical deposition of O-toluidine on mild and stainless steel and investigation of their corrosion performances
  1. Tez No: 202770
  2. Yazar: SEHİL AZAZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUREDDİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(o-toluidin), polianilin, okzalik asit, sodyum okzalat, korozyon, siklik voltametri, AC impedans spektroskopisi, yumuşak ve paslanmaz çelik, Poly(o-toluidine), polyaniline, oxalic acid, sodium oxalate, corrosion, cyclic voltammetry, AC impedance spectroscopy, mild and stainless steel
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, o-toluidin kaplamalar yumuşak ve paslanmaz çelik elektrot yüzeylerine iki farklı tarama hızı (20 ve 50 mV/s) uygulanarak sentezlenmişlerdir. Elektrokimyasal sentezler paslanmaz çelik yüzeyine 0,1 M o-toluidin içeren 0,3 M okzalik asit ve yumuşak çelik yüzeyine 0,1 M o-toluidin içeren 0,2 M sodyum okzalat çözeltileri içerisinde siklik voltametri tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Çıplak ve polimer ile kaplı elektrotların korozyon performansları, 0,05 M H2SO4 ve 0,1 M HCl çözeltileri içerisinde AC impedans spektroskopisi (EIS), anodik polarizasyon eğrileri ve zaman-korozyon potansiyeli (t-Ekor) eğrileri kullanılarak araştırılmıştır. Paslanmaz çelik elektrot yüzeyinde sentezlenen poli(o-toluidin) (POT) kaplama başlangıçta korozyon ürünlerinin saldırılarına karşı önemli bir bariyer özellik göstermiştir. Uzun süreler sonunda, paslanmaz çelik elektrot yüzeyine yüksek tarama hızında sentezlenen POT filmin düşük tarama hızında sentezlenen POT filmden daha iyi bir bariyer özellik sergilediği gözlenmiştir. Yumuşak çelik elektrot yüzeyine her iki tarama hızında sentezlenen POT filmlerin başlangıçta daha iyi bir koruyucu etkiye sahip oldukları görülmüştür. Fakat daha uzun periyotlarda elektrolit çözeltisi ile doygunluklarından dolayı bu etkilerini kaybetmişlerdir. 2007, 106 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, o-toluidine coatings were synthesized on mild and stainless steel electrodes, by applying two different scan rates (20 and 50 mV/s). Electrochemical synthesises were achieved on stainless steel from 0,1 M o-toluidine containing 0,3 M oxalic acid and on mild steel from 0,1 M o-toluidine containing 0,2 M sodium oxalate solutions, by using cyclic voltammetry technique. The corrosion performances of bare and polymer coated electrodes were investigated in 0,05 M H2SO4 and 0,1 M HCl solutions, by using AC impedance spectroscopy (EIS), anodic polarization plots and time-corrosion potential (t-Ecor) curves. Poly(o-toluidine) (POT) coating on stainless steel electrode could provide a significant barrier property against the attack of corrosive agents, initially. It was shown that the POT film coated on stainless steel electrode at high scan rate exhibited a better barrier property than the POT film coated at low scan rate for long times. It was seen that the POT films synthesized on mild steel electrode at both scan rates appeared to have better protective effect initially, but in longer periods, they lost this properties because of very close to saturation with electrolyte solution. 2007, 106 pages