Coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama yöntemleri ile Türkiye ölçeğinde arazi örtüsünün sınıflandırılması
Classification of land cover in the scale of Turkey using geographical informationing systems and remote sensing techniques
- Tez No: 202778
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arazi Örtüsü, Arazi Kullanımı, Ekosistem Sınıflandırma, MODIS Uydu Görüntüleri, Land Cover, Land Use, Ecosystem Classification, MODIS Satellite Images
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Arazi örtüsü değişimlerinin oldukça yoğun ve hızlı olarak geliştiği bu dönemde, ekolojik verilerin daha hızlı ve sürekli elde edilebilir olması, sürdürülebilir kalkınma yönünde daha akılcı ve dinamik kararların alınmasını kolaylaştırmıştır. Bu çalışmada, uzaktan algılama yöntemleri, MODIS uydu görüntüleri ve coğrafi bilgi sistemleri bütünleştirilerek, Türkiye'nin arazi örtüsü sınıfları ve haritası çıkarılmıştır. Arazi örtüsü sınıflandırılmasına ait kararlar IGBP (International Geospher Biospher Program) sınıflandırma sistemine dayandırılmıştır. Kendi alanında bir ilke imza atan bu çalışma, Türkiye'ye ait arazi örtüsü sınıflarını başarı ile tespit etmiş ve sayısallaştırmıştır. Türkiye'nin orman haritaları, yapılan sınıflandırmanın güvenirliğini iyileştirmede kullanılırken, aynı zamanda ileriki çalışmalara veri tabanı oluşturacak şekilde koordinatlı hale çevrilmiştir. 2007, 59 sayfa
Özet (Çeviri)
In the current era when changes in land cover are rather rapid and intense, the fact that ecological data are able to be acquired rapidly and continuously has facilitated rational and dynamic decision-making towards sustainable development. In this study, land cover classification and map of Turkey was derived by integrating remote sensing techniques, geographical information systems, and MODIS images. Algorithms for the land cover classification of Turkey were based on the IGBP (International Geospher Biospher Program) land cover classification system. This study, which made the first attempt in this respect, successfully identified and quantified land cover classes of Turkey. In using Turkish forest map as ground-truthing for the verification of land cover map, Turkish forest map was also positioned to a coordinate system so as to form the basis for further ecological studies 2007, 59 sayfa