Iskarmoz balığı (Saurida undosquamis Richardson, 1848) populasyonlarının morfometrik ve meristik karakterler ile otolit element kompozisyonları arasındaki farklılıklar
Differences in the metric, meristic characters and otolith element composition of the brushtooth lizardfish, Saurida undosquamis (Richardson, 1848), from the different locations
- Tez No: 202779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Saurida undosquamis, metrik ve meristik karakter, otolit element kompozisyonu
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Çalısmada Kızıldeniz kökenli Iskarmoz ( Saurida undosquamis, Richardson, 1848) balıgının Akdeniz' in batısına dogru yayılımı boyunca olusturmus oldugu skenderun, Mersin ve Antalya populasyonları arasında morfometrik ve meristik karakterler ile otolit element kompozisyonu yönünden bir farklılasma olup olmadıgı incelenmistir. Ayırma analizi sonucunda üç bölgedeki toplam 19 morfometrik karakterinin 16' sı arasında istatistiksel olarak önemli farklılıkların oldugu tespit edilmistir. Populasyonlar arasındaki gözlenen bu farklılıgın (% 66.45) genelde vücut yüksekligi ölçümlerinden kaynaklandıgı gözlenmistir. Morfometrik karakter yönünden Antalya ve skenderun populasyonlarının birbirinden tamamen ayrıldıkları, Mersin populasyonun ise her iki populasyonun ortak özelliklerini tasıdıgı görülmüstür. Meristik özellikler bakımından 8 karaktere bakılmıs ve istatistiksel olarak bölgeler arasında meristik karakterler açısından bir fark oldugu gözlenmistir. Bu farklılıgın LLPS (dogrusal hattaki pul sayısı) ve DYIS (dorsal yüzgeç yumusak ısın sayısı)' den kaynaklandıgı (% 72.03) belirlenmistir. Otolit element kompozisyonu için dikkate alınan yedi elementten (Ba, K, Mg, Mn, Na, P ve Ca), Ca ve K elementlerinin bölgeler arası farklılıkta önemli paya (% 93.5) sahip oldugu tespit edilmistir. Meristik karakterler ve otolit element kompozisyonu yönünden Antalya populasyonu, skenderun ve Mersin populasyonlarına göre tamamen farklı özellikler gösterdigi tespit edilmistir. Sonuç olarak, ilgili türün batıya dogru yayılma alanı boyunca ilk tespit edildigi 1952 yılından bugüne kadar morfometrik ve meristik karakterler ile otolit element kompozisyonu açısından farklı özelliklere sahip populasyonlar olusturdugu görülmüstür. Bu farklılıklar çevresel etkenlere karsı türün adaptasyon yetenegindeki basarısının bir sonucu olarak degerlendirilebilir. 2007, 36 sayfa
Özet (Çeviri)
Three populations (skenderun, Mersin and Antalya Bay) of the red sea migrant species, S undosquamis, colonized through the northeastern to the west part of the Mediterranean were analyzed in respect to metric, meristic characters and otolith element composition. By using the discriminant analysis significant differences were found between the 16 out of 19 morphometric characters, among the three populations. These differences were accounted mostly by body height measurements with 66.5 percent. skenderun and Antalya bays populations were detected as a significantly different population in respect to morphometric characters. Mersin population, however, was found as semi-population between Antalya and skenderun populations. Significant differences were detected among the populations in the respect to 8 meristic characters. The LLPS (number of scales on the linea letaralis) and DYIS (number of dorsal fin rays) measurements were the most discriminative characters with 72.03 percent. Ba, K, Mg, Mn, Na, P and Ca elements were considered for the otolit elemental composition. Ca and K were the most discriminativ elements between populations with a level of 93.5 percent. In respect of Meristic characters and otolith element composition, Antalya population showed diverse from than that of the others. In conclusion, results showed that this species have different populations in the way of which it has been invaded through the west of the Mediterranean since it was first observed in 1952 in respect to metric, meristic characters and otolith element composition. These differences may attributed to high adaptation ability in environmental conditions of this species. 2007, 36 pages