Jeotermal enerjiden elektrik üretiminin irdelenmesi örnek çalışma: Kütahya-Simav jeotermal sahası
The research of electricity production from geothermal energy case study: Kütahya-Simav geothermal field
- Tez No: 202791
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Binary Çevrimi, Jeotermal Enerji, Jeotermal Güç Santrali, Kütahya, Simav, Binary Cycle, Geothermal Energy, Geothermal Power Plants, Kutahya, Simav
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ülkelerin enerji ihtiyacı, nüfus artısına ve teknolojik gelismelere paralel olarak artmaktadır. Bu nedenle bir yandan fosil kökenli enerji kaynaklarından yararlanma yolları aranırken diger yandan da yenilenebilir enerji kaynaklarından daha kapsamlı yararlanma yolları arastırılmaktadır. Ülkemiz için önemli bir potansiyel teskil eden jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının artan ölçülerde kullanılması ülke ekonomisine önemli bir katkı saglayabilir. Temiz bir enerji kaynagı olup uygun teknolojilerin kullanılması halinde çevre sorunu olusturmayan jeotermal enerjinin, ısıtma ve seracılıkta kullanımının yanı sıra artan bir ölçüde elektrik enerjisi üretiminde de kullanılması enerji sorununun çözümünde önemli bir rol oynayabilir. Bu çalısmada, Türkiye'nin en önemli 15 jeotermal sahasından biri olan Kütahya-Simav jeotermal sahasının elektrik üretim amaçlı kullanımına dikkat çekilmeye çalısılmıstır. Bu amaçla, Kütahya-Simav jeotermal sahasında literatürde var olan sıcaklık ve debi degerleri kullanılarak, Binary güç santrali dizaynları yapılmıstır. Santralin tasarımında kullanılacak hesaplamalar için Delphi programlama dili kullanılarak bir paket program hazırlanmıstır. Yapılan hesaplamalar sonucunda dizaynı yapılan santrallerin verimleri % 6,89-13,48 arasında bulunmustur. Bu çalısmada ayrıca, Dünya'da ve Türkiye'de jeotermal enerji uygulamaları, çevresel etkileri ve ekonomikligi konularına da deginilmistir.
Özet (Çeviri)
The energy need of countries increases coordinatively according to their increasing population and technological development. For this reason, on the one hand utilizing ways of energy sources that are fossil origin are searched, and on the other hand utilizing ways of renewable energy sources are searched more extensively. When renewable energy sources such as geothermal energy that is an important potential energy source for Turkey is used increasingly, it can provide huge contribution to the economy of the country. Geothermal energy is a clear energy source; therefore, doesn?t cause any pollution. Beside it is used for space heating and greenhouse applications, it is used for of electicity generaction. In this point of view, it can play an important role on the solution of the energy problem in Turkey. In this study, it is aimed to attract notice of the use of geothermal energy in the electricity generation in Simav-Kutahya, which is the one of fifteen most important geothermal fields. In this way, Binary power plants have been designed using the flow rates and temperatures of Simav-Kutahya geothermal fields from the literature. For the calculation that will be used in power plants conception, software is prepared using Delphi programming language. Power plants efficiencies have existed between 6,89-13,48 % in the result of computation. Also in this study, it is mentioned about the application of geothermal energy, its environmental effects and economical aspects in Turkey and in the World.