Çok fermiyon sistemlerde kuantum Monte Carlo metodunun uygulanması
Application of quantum Monte Carlo method in many fermion systems
  1. Tez No: 202792
  2. Yazar: SİBEL SARIAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAAN MANİSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik nükleer madde, monte carlo yöntemi, nükleer madde, Asymmetric nuclear matter, monte carlo method, nuclear matter
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalısmada bir çok fermiyon sistemi olan asimetrik nükleer maddenin doyma özellikleri incelenmistir. Çesitli proton fazlalıgı (YP) degerleri ile tanımlanan asimetrik nükleer madde için parçacık basına düsen toplam enerji, kinetik enerji ve potansiyel enerji Varyasyonel Monte Carlo yöntemi kullanılarak elde edilmistir. Aynı zamanda asimetrik nükleer maddenin doyma yogunlukları ve doyma enerjileri çesitli proton fazlalıgı (YP) degerleri için elde edilmistir. Bu çalısmada elde edilen sonuçların asimetrik nükleer madde için literatürdeki çesitli arastırmacıların, farklı potansiyeller ve farklı yöntemler kullanarak elde ettikleri sonuçlarla tutarlı oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, saturation properties of asymmetric nuclear matter have been investigated. Total, kinetic and potential energies per particle are obtained for asymmetric nuclear matter with various proton abundances (YP) by Variational Monte Carlo method. Saturation densities and energies of asymmetric nuclear matter are also obtained for various YP values. We observe that the results obtained in this study are in good agreement with those obtained by various authors with different techniques.