Malatya yöresi pirofillitinin karakterizasyonu ve vitrifiye bünyede kullanımının araştırılması
Characterizaton of pyrophyllite in Malatya region and investigation of its use in sanitaryware body
  1. Tez No: 202814
  2. Yazar: RAMAZAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSKENDER IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvars, Pirofillit, Reoloji, Vitrifiye
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada; Malatya yöresi pirofillit hammaddesinin karekterizasyonu yapılmış ve hazırlanan deneysel çalışmalarla vitrifiye sektöründe kullanımı araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar kapsamında 7 adet reçete hazırlanmıştır. Pirofillit hammaddesi R1 ve R2 reçetesinde mevcut vitrifiye massesine katkı amaçlı, R3, R4 ve R5 reçetelerinde kullanılan kuvarsa alternatif amaçlı, R6 ve R7 reçetesinde ise mevcut vitrifiye massesinde kullanılan kaolene alternatif amaçlı denenmiştir. Kullanılan tüm hammaddelerin XRD, tane boyu ve kimyasal analizleri ile deneysel çalışmaların fiziksel, rasyonel ve XRD analizleri yapılmıştır. Çalışma neticesinde pirofillit hammaddesinin vitrifiye bünyede kullanıma uygun olduğu görülmüştür. Yapılan deneysel çalışma sonucunda; pirofillit hammaddesinin vitrifiye sektöründe başta katkı olarak kullanılmasının mümkün olacağı, yüksek silis içeriğinden dolayı da kuvarsa ve kimyasal olarak benzer olduğu kaolene alternatif olabileceği görülmüştür. Pirofillit kullanımı neticesinde, sinterleşme sonrası daha yoğun yapılar elde edilmiştir. Yapılan XRD analizleri neticesinde nihai massede kuvars ve mullit faz oluşumlarında standart masseyle aynı sonuçlar elde edilmiştir. Çalışma neticesinde hazırlanan reçetelerin fiziksel analizlerinde (mukavemet, su emme, küçülme ve deformasyon) standart masseye göre farklı sonuçlar çıkmamış olup, massenin reolojik özellikleri bozulmamıştır. %5 ve %10 katkı (R1,R2) ile %10 (R4) kuvarsa alternatif olarak yapılan deneysel çalışmalarda istenen sonuçlar elde edilmiştir. Pirofillitin düşük maliyetinden dolayı vitrifiye massesinde kullanılması ile masse maliyetinin düşürülebileceği görülmüştür. Özellikle nispeten düşük olan sertliği sayesinde hammadde hazırlama (masse) esnasında enerji ve zaman tasarrufu sağlayabileceği, pirofillitin kendine has beyaz pişme rengi sayesinde ise seramik sektöründe kullanımının mümkün olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, characterization of pyrophyllite in Malatya region and its use in sanitaryware body is investigated. 7 different recipes are prepared for this study. Pyrophyllite is directly added to the recipes R1 and R2 in two different ratios. In R3, R4 and R5 recipes the pyrophyllite was used as an alternatıve to quartz and in the recipes R6 and R7 it was used instead of kaolin. XRD, grain size distribution, chemical analysis of the raw materials and physical, rational and XRD analysis of the prepared recipes are made. The results showed the possibiblity of pyrophyllite usage in sanitaryware body. Also, after sintering compact structure was achieved. XRD analysis of fired pieces showed quartz and mullite phases at the same quantities as compared with the main sanitaryware body. Physical analysis (strength, water absorbtion, deformation etc.) of the prepared recipes,especially R1, R2 and R4, showed good results and rheology when compared to main body. Because of low price of pyrophyllite, when compared to quartz and kaolin, it decreases the recipe cost. Hardness of pyrophyllite provides facility in milling and low energy and time cost. Fired colour of pyrophyllite (white) gives opprtunuty to be used in sanitaryware bodies. Keywords : Quartz, Pyrophyllite, Rheology, Sanitaryware