Silindirik taşlamada helisel kanallı taşların yüzey pürüzlülüğüne etkisi
The effect of helical grooved grinding wheel on surface roughness in cylindrical grinding
  1. Tez No: 202813
  2. Yazar: ERHAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMMER GAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Helical Grooved Grinding Wheel, Cylindrical Grinding Wheel, Surface Quality, Surface Roughness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Talaslı imalat sanayinde, yüzey pürüzlülügünün istenilen degerlerde olması ve maliyetin en az seviyede olması istenmektedir. Taslama islemi, üretim sektöründe son islem olarak nitelendirildigi için, is parçasının ölçü tamlıgı ve yüzey kalitesi büyük önem tasımaktadır. Taslamanın, bir bitirme islemi olması veya daha sonraki islemlere, saglıklı geçis yapılabilmesi için parametrelerin iyi seçilmis olması gerekmektedir. Bu çalısmada; dört farklı malzeme, düz yüzeyli tas ve helisel oluklu tas ile silindirik taslama islemine tabi tutulmaktadır. ?Ortalama Pürüzlülük? (Ra), ?Ortalama On Nokta Yüksekligi? (Rz) ve ?Ortalamaların Karelerinin Toplamının Karekökü? (Rq) degerleri arasındaki baglantılar degerlendirilerek. Taslama parametreleri belirlenmistir. Bu parametreler içinden, tas geometrisi dısındaki tüm degerler, sabit tutulmustur. Düz yüzeyli zımpara tası ve helisel oluklu zımpara tası kullanılmıstır. Her iki zımpara tası ile silindirik taslama islemleri yapılmıstır. Sonuçlar; yüzey pürüzlülük cihazından alınan çıktılar yardımıyla, degerlendirilmistir. Deney neticesinde, düz yüzeyli zımpara tasına oranla, helisel oluklara sahip, zımpara tasının kullanılması ile yüzey kalitesinin arttıgı belirlenmistir. Yüzey pürüzlülük kalitesini belirleyen, parametrelerden birininde, zımpara tasının geometrik biçimi oldugu belirlenmistir. Anahtar Kelimeler : Helisel Oluklu Zımpara Tası, Silindirik Taslama, Yüzey Kalitesi, Yüzey Pürüzlülügü
Özet (Çeviri)
In manufacturing industry, surface roughness on the required level and minimum cost are very important. Since grinding process is regarded as the last process in manufacturing industry, measurement accuracy of working item has a great importance. Optimum selection of parameters is needed in order to call the grinding process as the last process or to pass to the later processes in a healthy way. In this study, four different materials are subjected to cylindrical grinding process via flat surfaced grinding wheel and helical grooved grinding wheel. Grinding wheel parameters are determined by evaluating the connections between ?Average Roughness? (Ra), ?Average Ten Points Height? (Rz) and ?Square root of Aggregate of Squares of Averages? (Rq) values. Among these, all of the parameters, except for grinding wheel geometry, were held fixed. Flat surfaced grinding and helical grooved grinding were used. With both of the grindings, cylindrical grinding wheel processes were conducted. Results were evaluated by the help of data which had been taken from surface roughness measuring apparatus. As the result of experiment it was determined that surface quality increases by using grinding which has helical grooves in proportion to flat surfaced grinding. Therefore, one of the most important parameters affecting the quality of surface roughness is helical grooved grinding wheel.