Ani gerilim düşümlerinde ayarlı hız sürücülerinin performansını iyileştirici bir çözüm önerisi
A solution propose for improving performance of adjustable speed drives under voltage dips
  1. Tez No: 202841
  2. Yazar: VOLKAN YAYLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİYAZİ SERDAR TUNABOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ani gerilim düümleri, Asenkron motorlar, Ayarlı hız sürücüleri, Kesintisiz çalıma, Adjustable speed drives, Induction motors, Ride-through, Voltage dips
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ayarlı hız sürücülerinin ani gerilim düümlerine karı çok hassas oldukları bilinmektedir. Bu çalımada ani gerilim düümlerinde standart indüksiyon motorların davranıları aratırılmıtır. Asenkron motorların ve hassas elektronik cihazların kesintisiz çalımasını salayan yöntemlerden bahsedilmitir. Standart asenkron motor sürücülerinin kesintisiz çalımasını salayan çalımalar kısaca açıklanmıtır. Ayarlı hız sürücüsünün performans kaybı olmadan çalımasını salamak için yeni bir yöntem önerilmitir. Önerilen yöntemin avantajları ve dezavantajları anlatılmıtır. Önerilen yöntem ani gerilim düümleri altında test edilmitir. Gerilim-moment erileri çıkarılmıtır.
Özet (Çeviri)
Adjustable speed drives are reported to be very susceptible to voltage dips. In this study, the behaviour of standard induction motor drives are investigated under voltage dips. The methods maintaining ride-through operation of induction motors and sensible electronic devices are mentioned. The studies to improve the ride-through operation of standart drives are briefly explained. A new method is proposed to maintain ride-through operation of an adjustable speed drive without loss of performance. The advantages and disadvantages of the proposed method are explained. The method proposed is tested under voltage dips. Voltage-torque curves are showed.