Kütahya aktarlarında bulunan ve sakinleştirici amacıyla kullanılan bazı çayların kimyasal yönden incelenmesi
Chemistry research on botanical tea samples, which have relaxing effects and sold in herbalists in Kütahya
- Tez No: 202842
- Danışmanlar: PROF. DR. M. SABRİ ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Aktar, Bitkiler, Kütahya, Sakinleştirici Çaylar, Stres, Herbalists, Plants, Kütahya, Sedative Tea, Stress
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada ,Kütahya aktar ve pazarlarında satılan ve sakinleştirici özelliği olan bazı bitkisel çay örneklerinde rutubet,asitte çözünmeyen kül ve ağır metal miktarlarının saptanması ve bulunan sonuçların TGK'nın öngördüğü sonuçlara göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada , aktarlardan ve marketlerden toplanan toplam 15 adet sakinleştirici özelliği olan çay örnekleri üzerinde çalışılmıştır. Sonuç olarak bu araştırmanın bulgularına göre,rutubet miktarları ve asitte çözünmeyen kül miktarlarının TGK'nın belirlediği sınırlar içerisinde olduğu saptanmıştır. Kütahya aktar ve pazarlarında bulunan bitki çaylarının tümünde değişik oranlarda ağır metal tespit edilmiştir. Bu nedenle aktarlardan ve rastgele yerlerden temin edilen bitkisel çayların kullanılmalarının sakıncalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze and determine the humidity, ash and heavy metal contents of botanical tea samples, which have relaxing effects and sold in bazaars and herbalists in Kütahya, and evaluate the results according to TGK specifications. A total of 15 relaxing effected tea samples were collected from the herbalists and markets have been analysed in this study. As a result of this study, it is clear that the humidity and the ash contents of the tea samples have been found in the specification limits of TGK. It is found that the herbal tea samples, that were collected from the Kutahya region, contain different amounts of heavy metals. Consequently, it is thought that to get herbal teas from herbalists and random places could be harmful and not recommended.