Türkiye'de üretilen yonga ve lif levhaların bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinin TS EN standartlarına uygunluğunun ve tutarlılığının belirlenmesi
Determination of conformity and consistence some physical and mechanical properties of particleboards and medium density fiberboards produced in Turkey according to standart of TS EN
  1. Tez No: 202894
  2. Yazar: ERKAN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yonga Levha (YL), Lif Levha (MDF), Fiziksel Özellikler, Mekanik Özellikler, Particleboard (YL), medium density fiberboard (MDF), physical properties, mechanical properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Yonga levha ve orta yoğunlukta lif levha (MDF) Türkiye mobilya endüstrisinde mühendislik malzemesi olarak yaygın bir sekilde kullanılmaktadır. Bu malzemeler, üretimleri sırasında uygun kalite kontrol testlerinden geçmedikleri takdirde, önemli problemleri yaratabilmektedirler. Türkiye'de üretilen tüm bu panellerin fiziksel ve mekanik özellikleri ile ilgili gerçekçi sayısal veriler henüz tespit edilmemistir. Bu arastırmada; Türkiye'de üretilen ve ilgili sektörlerde kullanılan yonga levha ve orta yoğunlukta lif levhaların fiziksel, mekanik ve teknolojik özelliklerinin tespit edilmesi, Türk standartları ve / veya Avrupa standartlarına uygunluğunun belirlenmesi ve dolayısıyla da malzemelerin bilimsel anlamda kalitesinin arttırılması amaçlanmıstır. Deney örnekleri, Türkiye piyasasında bulunan yonga levha ve orta yoğunlukta lif levha üreten bütün üretici firmalardan temin edilen 3'er adet genel amaçlar için üretilmis yatık yongalı yonga levha ve orta yoğunluktaki lif levhalardan hazırlanmıstır. Deney örneklerinin hazırlanması ile fiziksel ve mekanik özelliklerin belirlenmesi için gerekli deney düzenekleri ve uygulanan deney yöntemleri için TSE ve EN standartlarında belirtilen esaslara uyulmustur. Böylelikle Türkiye'de üretilen yonga levha ve orta yoğunluktaki lif levhaların Böylelikle Türkiye'de üretilen yonga levha ve orta yoğunluktaki lif levhaların standartlara uygunluğu ve tutarlılığı hakkında VI veriler sağlanmıstır. Bu çalısma sonucunda Türkiye'de üretilen yonga ve lif levhaların standartlara uygunluk oranı % 91, tutarlılık oranı % 97,5 olarak belirlenmistir. Bu veriler özellikle mobilya ürün mühendisliğinde kullanılarak uluslararası normlara uygun ürünler üretilmesine ve mobilya sektörünün dıs piyasalarda daha fazla pazar payı elde etmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, yonga levha ve lif levhaların kalitelerinin gelistirilmesinde kullanılacak bu veriler sayesinde bu tür ahsap esaslı levhaların yarı mamul olarak ihraç edilmesi konusunda da büyük yararlar sağlanarak, ekonomiye önemli katkılarda bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Particleboard and medium density fiberboard are commonly utilized as engineered panel products in Turkish furniture industry. Significant problems in human health, environment, and structural quality are bound to occur if these products are not manufactured with a tight quality control. Factual information regarding the properties of all particleboard and MDF panel manufactured in Turkey is not readily available. Outcomes of this study will be used in scientifically increasing the quality of the wood based panels. The purpose of this study was to determine the physical and mechanical properties of domestically produced particleboard and MDF panels and make this information available to all parties, namely panel manufacturers, distributors, furniture designers, manufacturers and users. One important underlying goal of this study was to compare the test results with those that are specified by TSE and EN standards in order to observe the deviations from the specified values. In order to reach these objectives, 3 panels of each type were be procured from each domestic manufacturer in Turkey. Preparation and conditioning of test specimens and configuration of the test set-ups were be made according to the specifications of TSE and EN standards.