Kendiliğinden yerleşen betonun kalıcılık özelliğinin incelenmesi
Research of durability properties of self compacting concrete
  1. Tez No: 202968
  2. Yazar: ALİ KANDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendiliginden yerlesen Beton, Beton yollar, Basınç dayanımı, Egilme dayanımı, Donma- Çözülme, Asınma, Self leveling concete, Concrete roads, compressive strength, flexuralstrengths, freeze-thaw, abrasionv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Günümüzde karayollarının büyük çogunlugunu asfalt yollar olusturmaktadır.Gelismis ülkelerin aksine ülkemizde beton yol uygulamalarına daha yenibaslanmıstır. Beton hammaddelerinin yerel kaynaklardan temin edilebilme imkanıbeton yolları cazip hale getiren baslıca etmendir.Beton teknolojisindeki yeni gelismeler, sıkıstırma ihtiyacını ortadan kaldırıpisçilik sürelerini azaltan, üretimi hızlandıran pek çok olumlu özellikleri tasıyankendiliginden yerlesen beton uygulamalarını kullanılabilir hale getirmistir.Bu çalısmada beton yol uygulamalarında kullanılabilmesi amacıyla kendiligindenyerlesen beton özelliklerini saglayan karısımlar dizayn edilmistir. Bazalt ve kireçtasıolmak üzere iki farklı tip agrega, filler olarak uçucu kül ve tas tozu kullanılan, havasürükleyici katkı ilave edilen örneklerin donma-çözülme , asınma ve buz çözücütuzlara dayanıklılıkları arastırılmıstır. Karısım örneklerinin farklı yaslarda basınç veegilme dayanımları bulunarak mekanik özellikleri incelenmistir. Bulunan degerlerbirbirleriyle ve kontrol örnekleriyle karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, most of the higways in Turkey consists of asphaltic concrete ones.Contrary to most of the developed countries, in our country concrete highwayapplications have just started. The main item that makes concrete highwayconstruction prefarable is to sustain various ingredients of concrete from localresources.Due to new technologies in ready-mix concrete production, self compactingconcrete applications which decrease manpower needs by avoiding vibration andcompaction and thus pace the production, become available and affordable.For this thesis, several trial mixes of concrete having self compacting concreteproperties were made especially to be used for concrete roads and highways. Byusing two different types of aggregate, basalt and limestone based, as filler materialfly ash and limestone powder and air entraining agent as admixture, samples wereanalysed for freezing-thawing durability, abrasion resistance and de-icing saltresistance. In addition to that, samples from various mixes at different ages weretested for mechanical properties such as compressive and flexural strengths. Testresult were compared with each groups and against the control group.