Ege bölgesi uçucu küllerinden sentetik zeolit üretimi parametrelerinin araştırılması
Investigation of various parameters for synthetic zeolite production from fly ashes
  1. Tez No: 202969
  2. Yazar: ELİF KANTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNER İPEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, zeolit sentezi, Fly ash, zeolite synthesis v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Elektrik üreten termik santrallerde kömürün yanması sonucu katı atıklar (curuf ve uçucu kül) olusmaktadır. Son yıllarda bu atıkların depolanmasının maliyetinin düsürülmesi ve depolama sırasında çevresel etkilerinin en aza indirilebilmesi için uçucu küllerin degerlendirilmesi yönünde dünyada ve ülkemizde çesitli çalısmalar yapılmaktadır. Bunlardan biri de endüstride genis uygulama alanı olan zeolitlerin sentezidir. Çesitli yollarla elde edilebilen sentetik zeolitlerin, dogal zeolitlere göre birçok avantajı vardır. Bu avantajlar; Yüzey alanlarının daha genis olması, adsorpsiyon kapasitelerinin daha yüksek olması, iyon degistirme kapasitelerinin yüksek olması olarak sıralanabilir. Bu çalısma kapsamında Soma ve Yatagan Termik Santrallerinin uçucu külleri kullanılarak alkali esaslı bir ortamda, ısıl islem ve hidrotermal islemler uygulanarak sentetik zeolit üretimine çalısılmıs, bu islemler sonrasında ürün karakterizasyonu elektron mikroskobunda yapılmıs ve EDX ve XRD ile bazı analiz sonuçları alınmıstır. Elde edilen ürünlerin sentetik zeolit yapısına çok benzeyen sodalit oldugu saptanmıstır. Sodalit olusumunun nedenleri belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
Burning of coal, power plants produce solid waste in the form of slag and fly ash. In recent years there is a great deal of research conducted to reduce the cost of disposal of this waste to minimize the environmental impacts. One of the approaches is convert the fly ashes to zeolites. Synthetic zeolites, which can be obtained in many different ways, have favorable advantages compared to natural zeolites. The most promincut at these advantages are; high ion exchange capacity, wide surface area and high adsorption capacity. In this study, coal fly ash samples obtained from Soma and Yatagan power plants were used in the process of synthesizing zeolite. In an alkali ambient, fusion and hydrothermal treatment were applied for the process. To obtain the best results in synthesizing zeolite, necessary parameters were investigated. The samples obtained from experiments were scanned under electron microscope SEM and XRD. It is established that the products obtained, which are very similar to synthetic zeolite structure, are sodalite. And it is a reason of sodalite formation is noticed.