Sefalometrik Teşhiste Ön Açık Kapanıştaki Mandibuler Konumun 'Kesici Rehberliği' Konsepti ile Değerlendirilmesi
The Evaluation of Mandibular Position of Anterior Open-Bites by Using 'Incisor Guidance Concept' In Cephalometric Diagnosis
  1. Tez No: 203026
  2. Yazar: İMAT AHMET TERCÜMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KÖKLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ön açık kapanış, anterior oklüzal feedback, anterior rehberlik, multifaktöryel poligeni, terminal menteşe ilişkisi, anterior open bite, anterior occlusal feedback, anterior guidance, multifactorial polygenia, terminal hinge relationship
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Ön açık kapanış etiyolojik ve morfolojik olarak çok farklı özellikler ve kombinasyonlar ile karşımıza çıkan bir maloklüzyondur. Çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılarak yapılan çalışmalar sonucunda diferansiyel diagnozda güvenilir bir şekilde kullanılabilecek bir bulgu saptanamamıştır. Etiyolojisi ve patogenezinde multifaktöriyel poligeni sorumludur. Ön açık kapanışın, çok değişik ortodontik anomaliler ile birlikte ve çok farklı ağırlıklarda ortaya çıkan bir semptom olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Ön açık kapanışın mevcut olduğu vakalardaki kraniofasiyal ve dentoalveoler özellikleri bu semptom ile birlikte yapılabilecek fonksiyonel hareketleri de dikkate alarak yorumlamanın daha spesifik bilgiler verip veremeyeceğini merak ettik. Fonksiyon sırasında mandibuler hareketleri yönlendirip, anterior oklüzal feedback sağlayacak, keser ve kanin rehberliğinin bu vakalarda hiçbir şekilde söz konusu olmadığını düşündük. Araştırma Grupları iskelet olgunluğa göre 3 gelişim döneminde gruplanmış 33 ideal oklüzyonlu birey ve 33 açık kapanışlı bireyden oluşturulmuştur. Etiyolojik ve morfolojik olarak hiçbir özellik dikkate alınmadan sadece ön açık kapanış mevcut olması şartı ile oluşturulan bu gruptan 23 bireyin sınıf I, 10 bireyin sınıf II molar ilişki gösterdiği görülerek 2 alt grup oluşturulmuştur. Araştırmada kranial kaideye göre değerlendirme yapan rutin sefalometrik ölçümlerin yanında, maksillo-mandibuler iklişkileri ve dentoalveoler özellikleri terminal menteşe ilişkisi içinde değerlendiren ölçümler de kullanılmıştır. İstatistik yöntemde maloklüzyon ve normal oklüzyon grupları ile gelişim grupları ?Faktöriyel Düzende Varyans Analizi Tekniği? ve ?Duncan Testi? ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayanarak; ? Açık kapanışın gelişebilmesi için hiperdiverjan iskelet yapıya meyilli bir genotipin önemli bir etiyolojik faktör olduğu ? Ön açık kapanış vakalarında maksiller dentoalveoler sagital boyutun kısa olduğu ? Anterior rehberliğin ve anterior oklüzal feedback in mevcut olmadığı ön açık kapanış vakalarında posterior dişlerin disklüzyonunu kolaylaştıracak bir oklüzal düzlem konfigürasyonun mevcut olduğu ? Ön açık kapanış vakalarında maksillo-mandibuler ilişki ve oklüzal düzlemde artan yaş ile meydana gelen değişikliklerin normal grup ile benzer olduğu ? Mandibulanın konum ve büyüme modelini, temporomandibuler eklemi temel alan terminal menteşe ilişkisi içinde, karşısında fonksiyon gördüğü üst dentoalveoler kavis ve maksillaya göre değerlendirmenin teşhis ve tedavi planına pratik yararlar getireceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Anterior open-bite is a malocclusion with a lot of different etiological and morphological characteristics and combinations. There are no solid findings regarding anterior open-bite?s differential diagnosis, as in most studies classification is done according to different open-bite characteristics. However multifactorial polygenia is responsible for anterior open-bite?s etiology and pathogenesis. Anterior open-bite is a symptom seen with a variety of orthodontic anomalies, with different severities. The aim of this study was to identify whether any other specific information can be gained when craniofacial and dentoalveoler characteristics of anterior open-bite was interpreted with the functional jaw movements that these patients can accomplish. In anterior open-bite patients, the guidance of anterior occlusal feed-back mechanisms, incisor and canine guidance, during mandibuler functional movements can not be achieved. The material of this study consisted of 33 ideal occlusion and 33 anterior open-bite patients in 3 different skeletal maturation stages. Etiologic or morphologic characteristics of the patients were not taken into consideration except for their open-bites. The patients were then divided into two subgroups as 23 of the patients had Class I and 10 of the patients had Class II malocclusion. In our study in addition to the routine cephalometric measurements which estimate according to the cranial base, measurements that assess maxillomandibuler relationships and dentoalveoler characteristics within terminal hinge relationship were used. Malocclusion and normal occlusion groups and maturation stages were analysed with ?Factorial Variance Analayse Technique? and ?Duncan Test?. Results of this study revealed: ? A genotype with a tendency towards hyperdivergent skeletal morphology is an important etiological factor for open-bite development. ? In open-bite patients maxillary dentoalveoler sagittal dimentions are short. ? The disclusion of posterior teeth is facilitated with an occlusal plane configuration in open-bite patients, who do not have anterior guidance. ? The alterations in maxillo-mandibuler and the occlusal plane relations that occur by age in open-bite patients are similar with the normal occlusion group. ? Evaluation of the position and growth pattern of mandible in regard to the terminal hinge relation which is based on TMJ and the upper dentoalveoler curve and maxilla which the mandible functions against would utilize diagnosis and treatment planning.