Farklı lateral sefalometrik analiz yöntemlerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of cephalometric analysis
- Tez No: 157645
- Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN ÖZDİLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: cephalometric analysis, cluster analysis, Quick Ceph Image ProT, maxillomandibular relationship, craniofacial morphology
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Farklı Lateral Sefalometrik Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi Ortodontik teşhis ve tedavi planlamalarında halen geçerliliğini koruyan araçlar olan lateral sefalogramları sistematik bir şekilde inceleyebilmek amacıyla pek çok sefalometrik analiz yöntemi geliştirilmiştir. Farklı sefalometrik analiz yöntemlerinin kullanımıyla farklı ve bazen vakanın teşhisinde ve tedavi etkilerinin değerlendirilmesinde çelişkili sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmanın amacı çeşitli analizlerde kullanılan çok sayıda intrakranial referansların malokluzyon türünden bağımsız olarak aralarındaki ilişkilerin belirlenmeye çalışılması, çok sayıda ölçüm arasından pratik kullanımında en az sayıda ölçümle en kapsamlı bilgiyi verebilecek bir ölçümler kombinasyonu oluşturulmaya çalışılması ve dokuz başlık altında sefalometrik analizler sunan Quick Ceph Image ProT Programının klinik rutininde kullanımına rehberlik edilmesidir. Bu amaçla 203 erişkin bireye ait teşhis lateral sefalogramı üzerinde birinci aşamada 80 adet ölçüm uygulanmış; kümeleme analizi ve korelasyon analizi sonuçlarına göre bu ölçümlerden yerlerine diğer parametrelerin kullanılabileceği 26 tanesi elenmiş, kalan ölçümlerden de maksillomandibuler ilişkiyi belirlemede kullanılan üçü açısal ikisi de milimetrik ölçümler olan ANB(°), PD/AB(°), A-B/MD(°), overjet (mm) ve Wits (mm) ölçümlerinin biri açısal, biri milimetrik ölçüm olmak üzere 6 kombinasyon oluşturulmuş ve bu 5 parametre için standardize değerler (Z skorları) hesaplanarak bu ölçümler karşılaştırabilir hale getirilmiştir. Oluşturulan kombinasyonlardaki ölçümlerin z skorlarının farkları alınmış ve alınan farklar aynı formül kullanılarak tekrar standardize edilmiş ve (-oo
Özet (Çeviri)
120 SUMMARY Comparative Evaluation of Various Cephalometric Analysis Several cephalometric analysis methods have been developed to evaluate lateral cephalograms. Use of different methods of cephalometric analysis often yields contradictory diagnosis in some cases. The aim of this study is to determine the relationships of several intracranial references used to evaluate the same craniofacial feature, provide guidelines for the use of Quick Ceph Image ProT and provide a composite analysis with the least possible measurements. 80 measurements have been made on 203 lateral cephalograms of untreated adults and by the use of cluster and correlation analyis; 26 of these have been eliminated. At the second stage of the inverstigation; 6 combinations of ANB(°), PD/AB(°), A-B/MD(°), overjet (mm) ve Wits (mm) measurements have been gathered and z scores of these have been calculated in order to make them comparable. After subtraction of z scores of the combinations; four groups were established according to the differences between them. The differences of all parameters were calculated by variance analysis and Duncan test was made to discriminate the groups. The results of this study are; 1. Both ANB and the Wits appraisal are prone to vertical differences in craniofacial morphology. 2. The SN-7° plane is found to be very near to real FH. 3. The MP/A-B measurement is more related to vertical dimension than sagittal dimension. 4. All the other maxillomandibular sagittal relationship measurements are in agrement with the classification according to PD/AB.121 5. Incisor positions measured according to A-Pg plane has a tendency to give false results by the increasing sagittal discrepancies. 6. Pg-Np is in high correlation with FH/N-Pg. Owing to its being more complicated than FH/N-Pg; the use of FH/N-Pg can be recommended instead of Pg-Np especially in doing the analysis manually. 7. A-Np is in high correlation with FH/NA. Owing to its being more complicated than FH/NA; the use of FH/NA can be recommended instead of A-Np especially in doing the analysis manually.