Türkiye'nin doğu anadolu bölgesi'ndeki bazı illerden toplanan bal örneklerinde metal düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the metal contents in honey samples, collected from some of the cities of east-anatolian region in turkey
  1. Tez No: 203034
  2. Yazar: METİN GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENDER YARSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Atomik absorpsiyon spektrometre, bal, kirlilik, metal, Türkiye, Atomic absorption spectrometer, honey, metal, pollution, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yapılan çalısmada Türkiye'nin Dogu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerden (Mus, Agrı, Bitlis ve Erzurum) 2004 Temmuz-Agustos aylarında her ay 25'er adet olacak sekilde, bölgede gezginci arıcılık yapan bal üreticilerinden temin edilen 200 adet süzme çiçek balı numunesinde metal (Pb, Cd, Cu, Fe, Mn, Zn) düzeyleri arastırıldı. Örneklerin çogunlugu yol kenarlarına 50 m ile 2 km mesafede konaklayan arıcılardan saglandı. Pb ve Cd analizleri Grafit Fırınlı Atomik Absorpsiyon Spektrometre ve Zeeman zemin düzeltici sistem ile; Fe, Cu, Mn ve Zn analizleri ise Alevli Atomik Absorpsiyon Spektrometre cihazı ile döteryum zemin düzeltici sistem kullanılarak yapıldı. Analizler sonucunda Temmuz-Agustos aylarında alınan bütün bal örneklerinde Pb, Cd, Cu, Fe, Mn ve Zn tespit edildi; ancak Erzurum ilinden alınan bir örnek ve Mus ilinden alınan iki örnekte Cd tespit edilmedi. Her iki aya ait ortalama degerler karsılastırıldıgında Pb ve Cd yönünden istatistiksel bir fark tespit edilmedi. Agustos ayına ait numunelerde temmuz ayına göre Cu, Fe ve çinko düzeylerinde artıs tespit edildi. Mn düzeyinde ise azalma görüldü. Analiz edilen bal örneklerinde Pb 0,131±0,081 ppm, Cd 0,006±0,007 ppm, Cu 2,635±1,198 ppm, Fe 9,799±5,615 ppm, Mn 2,592±1,318 ppm ve Zn 3,705±1,708 ppm düzeyinde tespit edildi. Bu çalısma sonucunda belirlenen Pb ve Cd düzeylerinin Avrupa Birligi tarafından kabul edilen maksimum kalıntı limitlerini asmadıgı, diger metal düzeylerinin ise kabul edilebilir düzeylerde oldugu görüldü. Metaller yönünden balların iyi kalitede oldugu tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre arıcılık faaliyetlerinin anayol trafiginden veya diger kirletici kaynaklardan uzak mesafelerde yapılması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study the concentrations of metals (Pb, Cd, Cu, Fe, Mn, Zn) in 200 different honey samples collected from some of the cities of East-Anotolian Region in Turkey (Mus, Agrı, Bitlis and Erzurum) in July and August (25 samples per month) were examined. Most of the samples were obtained from the apieries located at a distance of 50m-2000m to the roads. Graphite furnace atomic absorbtion spectrometer equipped with Zeeman background corrector was applied for the determination of Pb and Cd; Cu, Fe, Mn and Zn were determined by flame atomic absorption spectrometer and a deuterium background corrector. Although Pb, Cd, Cu, Fe, Mn and Zn were found in all of the samples, no Cd were found in one sample from Erzurum and in two samples from Mus. The content of Pb and Cd did not differ significantly in the mean values of July and August. There was an increase in the Cu, Fe and Zn contents in August and a decrease in the Mn content according to July. The contents of metals in honey samples were found to be in the range of 0,131±0,081 ppm, 0,006±0,007 ppm, 2,635±1,198 ppm, 9,799±5,615 ppm, 2,592±1,318 ppm, 3,705±1,708 ppm for Pb, Cd, Cu, Fe, Mn and Zn, respectively. According to our datas the levels of Pb and Cd were found well belove the maximum residue limits of EU. Other metal levels were in the acceptable levels. The honey were in good quality from the point of metal contents. The results suggested that apiaries must be located far from highways, roads, traffic or other polluting sources.