Levrek balıklarında (Dicentrarchus labrax) probiyotik olarak Lactobacillus rhamnosus kullanılmasının performans üzerine etkisi
The effect of using Lactobacillus rhamnosus as a probiotic on the performance of sea bass (Dicentrarchus labrax)
- Tez No: 203035
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ESENDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Su Ürünleri, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Aquatic Products, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lactobacillus rhamnosus, levrek balığı, Dicentrarchus labrax, mortalite, probiyotik, yem değerlendirme, Lactobacillus rhamnosus, sea bass, Dicentrarchus labrax, feed conversion, mortality, probiotic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, levrek balıklarında (Dicentrarchus labrax) probiyotik olarak kullanılan Lactobacillus rhamnosus (ATCC 53103)'un deformasyon oranı, canlı ağırlık artışı (S.G.R), yem değerlendirme oranları (F.C.R) ve yaşama oranı üzerine etkisi araştırılmıştır. Kontrol grubu da dahil olmak üzere 3 deneme grubu oluşturulmuş; birinci grubun yetiştirme suyuna, ikinci grubun Artemia larva kültürüne probiyotik bakteri ilave edilmiştir. Bakteri ilavesi yetiştirme suyuna 106 kob/ml, Artemia kültürüne 108 kob/ml düzeyinde yapılmış ve 50. güne kadar devam etmiştir. Daha sonra her iki grubunda toz yemine 2,5 ay boyunca 109 kob/g düzeyinde bakteri ilave edilmiştir. Probiyotik bakterinin etkisini araştırmak amacıyla, ağırlık artışı, yemden yararlanma düzeyi, yaşama düzeyi ve bağırsak florası aylık olarak belirlenmiştir. Deformasyon oranları; yetiştirme suyuna bakteri ilave edilen larvalarda % 5, Artemia kültürüne bakteri ilave edilen larvalarda % 2 ve kontrol grubundaki larvalarda % 7 olarak tespit edilmiştir. Probiyotik bakteri uygulamasının deformasyon oranı üzerinde etkili olduğu belirlenmiş olup, deneme grupları arasındaki fark istatistik açıdan önemli bulunmuştur (P < 0,001). Larval yaşama oranı deneme gruplarında % 27.4 ve kontrol grubunda % 18,9 olarak belirlenmiş olup aradaki fark önemli bulunmuştur (P < 0,001). Probiyotik uygulamasının larva, yavru ve yetişkin dönemdeki balıkların aylık ağırlık artışları (S.G.R.) ve yem değerlendirme oranları (F.C.R) üzerinde etkisi olmadığı belirlenmiştir (P > 0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of the study presented here in was to investigate the effects of Lactobacillus rhamnosus (ATCC 53103), used as a probiotic, on the deformation, live weight gain (S.G.R.), feed conversion (F.C.R) and survival rates of sea bass (Dicentrarchus labrax). For this purpose, two experimental and one control group were established, and the probiotic agent was incorporated into the rearing water and Artemia nauplii culture of the first and second experimental groups, respectively. The incorporation of the probiotic was carried out until the 50th day of experiment by adding 106 CFU/ml of bacteria into the rearing water, and 108 CFU/ml into the Artemia nauplii culture. Following the 50th day of the experiment 109 CFU/g of bacteria was incorporated into the powder feed of the both groups for a further 75 days. In order to investigate the effects of probiotic bacteria on live weight gain, feed conversion and survival rates together with the intestinal flora were determined monthly. The deformation rates of the larvae were recorded as 5 % in the experimental group received the probiotic via rearing water, 2 % in the experimental group received the probiotic via Artemia culture, and 7 % in the control group. Probiotic incorporation was proven to be effective on the deformation rate, and the differences between groups were significant (P < 0,001). Survival rates of the experimental groups and the control group were determined as 27,4 % and 18,9 %, respectively. The differences between these groups were regarded as significant (P < 0,001). No significant differences (P > 0,05) were found on the monthly live weight gain and feed conversion rates of larvae, fingerlings and adult sea bass individuals received probiotic.