Transoral yaklaşımda dens axis ile arteria vertebralis ilişkisi ve atlas'ın anatomik önemi
The relation between dens axis and vertebral artery and the anatomical importance of atlas by transoral approach
- Tez No: 203051
- Danışmanlar: PROF.DR. S. TUNA KARAHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Transoral yaklasım, a. vertebralis, a. basilaris, atlas, axis, Transoral approach, vertebral artery, basilar artery, atlas, axis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Transoral yaklasım, alt clivus, kraniyoservikal bileske, üst servikal lezyonlar için tercih edilen bir yöntemdir. Yaklasımın endike oldugu durumla arasında, çesitli ekstra ve intradural lezyonlar sayılabilir. Bu çalısmanın amacı, transoral yaklasım planlanan hastalarda, olası a. vertebralis ve a. basilaris yaralanmalarını önlemek amacıyla, transoral yaklasımdaki vasküler yapılar ile kranioservikal bileske kemik yapıları arasında detaylı anatomik bilgiyi saglamak, ölçümler yapmak ve güvenli degerleri tespit etmektir. Nörosirürjikal cerrahi tekniklerin anatomik çalısmalarda kullanılması çalısmanın kalitesini arttıracagı gibi, pratik uygulamada daha basarılı olunmasını saglar. Çalısmamızda ilk basmakta, 60 adet atlas ve 20 adet axis'de ölçümler yapılmıstır. Atlas'da, arcus anterius'un kalınlıgı ortalama 7,0 ± 1,2 mm bulunmus, massa lateralis'ler arasındaki uzaklık ise ortalama 16,1 ± 1,5 mm, axis'de ise, koronal planda dens axis'in genisligi ölçülmüs ve ortalaması 9,8 ± 0,8 mm bulunmustur. kinci basamakta ise; 10 adet kadavrada ölçümler yapılmıstır. Koronal planda dens axis'in genisligi ölçülmüs ve ortalaması 10,1± 1,4 mm bulunmus, odontoid rezeksiyonu için alınması gerekli olan arcus anterius genisligi (minimum turlama genisligi ) ölçülmüs ve ortalaması 10,8 ± 1,1 mm bulunmustur. Üçünçü basamakta;10 adet kadavrada yapılan ölçümlerde, vasküler yapılarla ilgili ölçüm sonuçlarının oldukça genis bir aralıkta oldugu saptanmıstır. Söyle ki, apex dentis ile sag a. vertebralis arasındaki uzaklık ortalama 19,8 ± 1,7 mm iken sol a. vertebralis arasındaki uzaklık ortalama 18,3 ± 0,8 mm olarak, apex dentis ile a. basilaris'in bifurkasyonu arasındaki uzaklık ortalama 24,5 ± 1,4 mm olarak bulunmustur. Benzer sekilde, atlas'ın arcus anterius'u ile sag ve sol a. vertebralis arasındaki uzaklıgın ortalamaları sırasıyla 22,2 ± 1,5 mm ve 21,3 ± 1,2 mm'dir, Ayrıca yapılan ölçümlerde atlas'ın arcus anterius'u ile a. basilaris'in bifürkasyonu arasındaki uzaklık ortalama 27,2 ± 1,2 mm olarak bulunmustur. Transoral yaklasımda, cerrahi yaklasım için güvenli alanlar bu degerlerdir. Çalısmamızdan kemik yapılar ile vasküler yapılar arasında elde ettigimiz sonuçların çesitliligine dayanarak, transoral cerrahide ameliyat öncesinde çesitli görüntüleme yöntemleri ile her hastanın damarlarının yerlesiminin anatomik olarak belirlenmesi, önemli bir komplikasyon olan vasküler zedelenmeyi ve buna ikincil olarak görülebilecek morbidite ve mortalite riskini azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Transoral approach is a preferred method for inferior clival region, craniocervical junction, and superior servical region lesions. The indications for transoral resection of the odontoid process include various intradural and extradural lesions. The aim of this study was to determine detailed anatomical information about vascular structures and osseous components of craniocervical junction, to reduce possible arteria vertebralis and arteria basilaris injuries, and to show safety zones for this approach. Using neurosurgical methods on anatomical studies provides increased quality and successful practice. On the first step of the study sixty dried adult atlas and twenty axis vertebrae were were evaluated anatomically. The bony drilling depth (BDD) was 7,0±1.2mm, maximum bony drilling diameter (MBDD) was 16,1±1.5mm, and the widest odontoid diameter (WOD) on coronal sections was 9,8±0.8mm. On the second step ten cadaver were evaluated, the distance between the two edges of C1 anterior ring removal for odontoid resection (MDD) was 10,8 ±1.1 mm, and the widest odontoid diameter on coronal sections (WOD) was 10,1±1.4mm. On the third step vascular measures made in cadavers were determined in a broad spectrum. While the distance between dentis apex and right arteria vertebralis was measured 19,8 ± 1,7 mm, the distance between dentis apex and left arteria vertebralis was 18,3 ± 0,8 mm. The distance between dentis apex and arteria basilalis was measured 24,5 ± 1,4 mm. Similarly, the distance of atlas arcus? anterior to the right arteria vertebralis and the left arteria vertebralis were measured respectively 22,2 ± 1,5 mm and 21,3 ± 1,2 mm. Subsequently, the distance between atlas arcus? anterior and arteria basilalis was measured 27,2 ± 1,2 mm. These findings have marked safety zones for transoral approach. Various evidences found from vascular and skeleton anatomy on the study showed us imaging of the patients? vascular anatomy before transoral surgery prevents vascular lesions, which was reduced not only secondary morbidity but also mortality.