Periodontal sağlıkla ilgili hasta şikayetleri ile klinik değerlendirmelerin tutarlılığı ve sınırlarının saptanması
Validity and limitations of self reported health questionnarie in periodontal health status
  1. Tez No: 203054
  2. Yazar: HASAN GÜNEY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YAŞAR AYKAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, anamnez, periodontal hastalık, bireysel değerlendirme, Epidemiology, questionnaire, periodontal disease, self report
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bireysel değerlendirme, bir çok popülasyon karakteristiği, risk faktörü ve hastalıkların tanısının etkili ve kabul edilmiş bir yoludur ancak periodontal hastalık (kronik periodontitis) için nadir olarak kullanılmıştır. Uygun bireysel değerlendirilmiş periodontal hastalık ölçütlerinin mevcudiyeti daha geniş ölçekteki epidemiyolojik çalışmaları kolaylaştırır, periodontal hastalıkların yeni çalışmalarının devam eden geniş çalışmalarla entegrasyonunu olanaklı kılar ve daha düşük maliyetli periodontitis popülasyon taramasını kolaylaştırır. Çalışmamızın amacı, periodontal sağlık ile ilgili olarak hastaların kendi değerlendirmelerinin objektif klinik değerlendirmeler ile olan tutarlılığını saptamaktır Yüksek validite büyük ihtimalle çeşitli bireysel değerlendirilmiş soru ve periodontal hastalığın diğer belirteçlerinin kombinasyonunun kullanılması ile elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Self-report is an efficient and accepted means of assessing many population characteristics, risk factors, and diseases, but has rarely been used for periodontal disease (chronic periodontitis). The availability of valid selfreported measures of periodontal disease would facilitate epidemiologic studies on a much larger scale, allow for integration of new studies of periodontal disease within large ongoing studies, and facilitate lower-cost population surveillance of periodontitis. The aim of our study was to define the validity of self-reported periodontal health status of patients in comparison with clinical findings. Higher validity could be potentially obtained by the use of combinations of several self-reported questions and other predictors of periodontal disease.