Oral ve maksillofasiyal cerrahide, sıvı nitrojenin farklı uygulama teknikleri ve uygulama süresine bağlı olarak, yumuşak doku ve kemik dokudaki etkilerinin klinik ve deneysel olarak değerlendirilmesi
The clinical and experimental evaluation of the effects of liquid nitrogen on soft tissues and bone dependent on the different application techniques and application time in oral and maxillofacial surgery
- Tez No: 203063
- Danışmanlar: PROF. NEJAT BORA SAYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı nitrojen, Uygulama süresi, Teknik, Penetrasyon derinligi, Nekroz, Liquid Nitrogen, Application Time, Technique, Penetration Depth, Necrosis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmanın amacı kriyoterapi için kullanılan sıvı nitrojenin, sprey ve kontakt uç kullanılarak farklı uygulama sürelerine baglı olarak, kemik doku ve yumusak dokuda olusturdugu nekroz derinligini histopatolojik olarak incelemektir. Arastırmada 15 adet, erkek, eriskin , 3 ? 4.5 kg arasında agırlıgı olan, beyaz, Yeni Zelanda tavsanı(Oryctolagus cuniculus) kullanılmıstır. Kriyojen madde deney hayvanlarının sag ve sol tibialarına ve sırtlarında uygulanmıstır. Sprey aplikatör ve kontakt uç kullanılarak 30 saniye , 60 saniye ve 120 saniyelik zaman diliminde ilgili bölgelere sıvı nitrojen uygulanmıstır. Her aplikatör ve her uygulama süresi için islem beser defa tekrarlanmıstır.Nekrozun mikroskobik olarak izlenebilmesi için 48 saat beklendikten sonra hayvanlara ötenazi uygulanmıstır. Çalısmadan elde edilen verilerin istatistiksel degerlendirilmesinde 30, 60 ve 120 saniyelik uygulamaların yumusak dokuda ve kemik dokuda olusturdugu nekroz derinligi açısından istatistiksel olarak anlamlı farka ulasılamamıstır. Klinik degerlendirme sonucunda sprey uygulamanın kontakt uca nazaran daha etkili oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the depth of necrosis in soft tissue and bone tissue histopathologically, which is formed by the liquid nitrogen using spray form and contact probe at different time intervals. 15, male, adult, white, New Zelland rabbits ,weighing 3-4.5 kg was used in the study. The cryogen was used on the left and right tibias and on the back of the rabbits. By using sprey applicator and contact probe, liquid nitrogen was delivered to the related sites as 30 seconds, 60 seconds and 120 seconds. The process was repeated 5 times for every applicator and every time intervals. Animals were terminated after waiting for the necrosis to be seen microscopically for 48 hours. Specimens taken were followed up for the evaluation. In the statistical evaluation of the data deriven from the study, there is no statistical difference in necrosis depth on soft tissue and bone tissue for each 30, 60 and 120 seconds application time, but spray application is found to be effective than contact probe in clinical evaluation.