Farklı yöntemlerle polimerize edilen fiberle güçlendirilmiş akrilik rezinlerin artık monomer miktarının ve bazı fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the residual monomer amount and some physical properties of fiber reinforced acrylic resins polymerized by different methods
  1. Tez No: 203120
  2. Yazar: AYŞEGÜL KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DURU PAMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akrilik rezin, fiber, transvers dayanıklılık, çarpma dayanıklılıgı, artık monomer, Acrylic resin, fiber, transverse strength, impact strength, residual monomer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Isı ve mikrodalga enerjisi ile polimerize olan protez kaide materyellerine sürekli paralel ve dokuma formunda cam ve çapraz kilit örgülü dokuma formunda polietilen fiber yerlestirerek olusturulan fiber-akrilik rezin kompozit yapıların transvers dayanıklılık, elastik modül, çarpma dayanıklılıgı ve artık monomer miktarları in vitro olarak degerlendirilmistir. Isı ile polimerize Meliodent ve mikrodalga enerjisi ile polimerize Acron MC akrilik rezinleri güçlendirmek için pöröz polimerle önceden doyurulmus sürekli paralel formdaki Stick ve dokuma formundaki Stick Net cam fiberler ve soguk gaz plazma uygulanmıs çapraz kilit örgülü dokuma formundaki Ribbond polietilen fiberler kullanılmıstır. Transvers dayanıklılık ve elastik modülün tesbitinde 5 mm/dk kırma hızındaki Lloyd üniversal test cihazı, çarpma dayanıklılıgının tesbitinde Charpy tipindeki çarpma test cihazı ve artık monomer içeriginin tesbitinde ise yüksek basınç sıvı kromatografi kullanılmıstır. Sonuçlar, varyans analizi ve Duncan testleriyle degerlendirilmistir. Mikrodalga enerjisi ile polimerize olan tüm örnekler, ısıyla polimerize olanlara göre daha iyi transvers dayanıklılık ve elastik modül degerleri göstermislerdir. Stick fiber her iki akrilik rezinin transvers dayanıklılık ve elastik modülünü artırırken, Stick Net ve Ribbond fiberler azaltmıstır. Isı ve mikrodalga enerjisiyle polimerize olan akrilik rezinlerin kontrol grubunun çarpma dayanıklıkları benzer sonuçlar göstermistir. Stick fiber her iki rezinin çarpma dayanıklılıgını önemli ölçüde artırmısken Stick Net ve Ribbond fiberlerin çarpma dayanıklılıgına önemli bir etkileri olmamıstır. Artık monomer içeriginin en az mikrodalga enerjisi ile polimerize akrilik rezin örneklerde oldugu, cam ve polietilen fiber güçlendirmesinin özellikle ısıyla polimerize olan akrilik rezinlerde artık monomer içerigini önemli derecede artırdıgı belirlenmistir. Sonuçlar fiberle güçlendirilmis protez kaide materyallerinin basarısında fiberlerin dogru ve uygun bir sekilde kullanımının, formlarının, miktarlarının ve polimerizasyon tipi, sıcaklıgı ve süresinin kritik bir öneme sahip oldugunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
Transverse strength, modulus of elasticity, impact strength and residual monomer amounts of fiber-acrylic resin composite materials, which had been formed by placing continuous parallel and woven glass fiber and cross-link stitch leno woven polyethylene fiber into the denture base materials polymerized with heat and microwave energy, were evaluated in vitro. In order to reinforce heat-polymerized Meliodent and microwave-polymerized Acron MC acrylic resins, Stick glass fibers in continuous parallel form and Stick Net glass fibers in woven form preimpregnated with porous polymer and Ribbond polyethylene fiber in cross-link stitch leno woven form treated with cold gaseous plasma were used. Lloyd universal testing machine with 5 mm/min crosshead speed was used to determine the transverse strength and modulus of elasticity, Charpy type impact tester was used to determine the impact strength and high pressure liquid chromatography was used to determine residual monomer content. Results were evaluated by variance analyze and Duncan test. All of the samples polymerized by microwave energy exhibited better transverse strength and modulus of elasticity in comparison with the heat-polymerized samples. While Stick fiber increased the transverse strength and elastic modulus of both acrylic resins, Stick Net and Ribbond fibers, on the contrary, decreased them. In terms of impact strength, the control group of acrylic resins polymerized by heat and microwave energy both exhibited similiar results. Stick fiber increased the impact strength of both resins significantly whereas Stick Net and Ribbond fibers did not have a significant effect on the impact strength. The acrylic resin samples polymerized by microwave energy were determined to contain the lowest amount of residual monomer, and glass and polyethylene fiber reinforcements were found significantly to increase the residual monomer amount in heat-polymerized acrylic resins in particular. Results shows that correct and proper use, form and quantity of fibers and the type, temperature and time of polymerization have crucial importance in the success of fiber-reinforced denture base materials.