Türkiye'de üretilen veteriner enjektabl vitamin preparatlarının mikrobiyolojik kalite kontrolleri üzerine bir araştırma
The investigations about microbiological quality controls of veterinary vitamin solutions for injections produced by turkey
- Tez No: 203135
- Danışmanlar: PROF.DR. SULHİYE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Sterilite testi, membran filtrasyon yöntemi, kontaminasyon, parenteral preparat, veteriner ilaç, Sterility Test, membrane filtration method, contamination, parenteral preparation, veterinary medicine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalısmamızda Türkiye' de üretilen ve çesitli ecza depolarından temin edilen veteriner enjektabl vitamin preparatlarının, sterilite kontrol yöntemlerinden biri olan membran filtrasyon teknigi ile mikrobiyolojik kalite kontrol açısından incelenmesi amaçlanmıstır. Çalısmamızda 23 tanesi yagda, 27 tanesi suda eriyen 50 adet veteriner enjektabl vitamin preparatı ile çalısılmıstır. Toplamda çalısılan enjektabl preparatlardan 5 tanesinde üreme gözlenmis olup, üreme görülen ürünlerdeki mikroorganizmalar Gram boyama ve biyokimyasal testler ile isimlendirilmistir. Bu mikroorganizmalar; Bacillus polymyxa, Bacillus brevis ve Staphylococcus aureus' tur. laçlarda kontaminasyona sebep olan bu bakterilerin, üretim sırasında, havadan, üretim alanından, ekipman ve personelden kaynaklanmıs olabilecegi düsünülmüstür. Çalısmamızda; steril olması gereken enjektabl veteriner ilaçlarda olusan üremeler dikkate alınarak Türkiye' de üretilen veteriner enjektabl vitamin preparatlarının üretiminde, gerekli teknik kullanımın yeterli olmadıgı sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Our study aimed to examining the veterinary injectable vitamin preparations, which were manufactured in Turkey and procured from various drug depots, from the point of microbiological quality control via the membrane filtration technique, which is one of the sterility control methods. A total of 50 veterinary injectable vitamin preparations, 23 of which were fatsoluble and 27 of which were water-soluble, were studied. Reproduction was observed in 5 of the total injectable preparations studied and the microorganisms in the products, where reproduction was observed, were named with Gram staining method and biochemical tests. These microorganisms are Bacillus polymyxa, Bacillus brevis and Staphylococcus aureus?. It was believed that these bacteria, which caused contamination in the drugs, might be originated from the air, the manufacturing area, the equipment and the staff during the manufacturing processes. As a result of our study; taking into consideration the reproduction formed in the veterinary injectable preparations, which should be sterile, it was concluded that the usage of the required techniques in the manufacturing of the veterinary injectable vitamin preparations in Turkey is not adequate.