Yapay sinir ağlarının incelenmesi ve sırt ağrısı olan bireyler üzerinde bir uygulaması
Studies of the artificial neural networks and it's application on people with back pain
- Tez No: 203134
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSÖZ TÜCCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoistatistik, İstatistik, Science and Technology, Biostatistics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Aktivasyon Fonksiyonu, Joone, Matematiksel Nöron Modeli, Momentum, Yapay Sinir Ağları, Activation Function, Artificial Neural Networks, Joone, Mathmatical Neuron Model, Momentum
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yapay sinir ağları insan beynini taklit etme yöntemlerini, günümüz problemlerini modellemek ve çözmek için kullanılan bir öğrenme algoritmasıdır. Uygulama için, Java teknolojisi kullanılarak gelistirilmis bir bilgisayar yazılımı olan Joone yordam kütüphanesi ve bu kütüphane ile gelistirilmis bir kullanıcı arayüzü kullanıldı. Bu kullanıcı arayüzü kullanılarak hazırlanan YSA modeli iliskiyi öğrenme asamasından geçirilmis ve ardından aynı arayüz ve aynı veriler ile test edilmistir. Çalısma sonunda, Joone editörü kullanılarak yapay sinir ağlarının modellenmesi ve uygulaması tıp alanında da diğer alanlarda olduğu gibi uygulanabilir olduğu gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
Artificial neural networks use human brain learning methods for modeling and solving daylife problems. In the application, Joone software, the user interface and its libraries are used. The artificial neural network is teached about the relations between the independent and dependent variables. These results show that working with joone made it very easy to model and apply artificial neural networks in medicine as in other fields.