Hindi kıymalarında salmonella'ların varlığı ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi
Incidence and antibiotic resistance of salmonella spp. in ground Turkey
  1. Tez No: 203139
  2. Yazar: ÖZLEM İŞERİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İRFAN EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençlilik, hindi kıyma, PCR, Salmonella spp, Antibiotic resistance, ground turkey, IMS, PCR, Salmonella spp
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalısmanın amacı i) Hindi kıymalarında Salmonella'ların klasik kültür ve IMS teknigi ile izole edilmesi ii) oriC gen sekansı esas alınarak izolatların PCR ile dogrulanması iii) Salmonella'ların mevsimsel dagılımının belirlenmesi ve iv) zolatların 10 farklı antibiyotige karsı dirençlilik profillerinin saptanmasıydı. Bu amaçla Ankara'da ki marketlerde taze olarak tüketime sunulan paketlenmis formdaki toplam 240 hindi kıyma örnegi Temmuz 2004-Haziran 2005 tarihleri arasında analiz edildi. Analiz edilen 240 hindi kıyma örneginin 113'ünün (% 47.0) Salmonella spp. yönünden pozitif oldugu saptanmıstır. Analiz bulguları sonucunda, toplam 240 hindi kıyma örneginden klasik kültür teknigi ile 110 örnek (% 45.8), IMS teknigiyle ise 26 örnek (% 10.8) Salmonella spp. yönünden pozitif olarak bulunmustur. Çalısmada, 113 izolatın 56'sı (% 49.5) test edilen antibiyotiklerin bir veya daha fazlasına dirençli bulunmustur. En yüksek dirençlilik % 24.7 ile nalidiksik aside karsı gelismistir. Hindi kıymalarında Salmonella spp. varlıgının mevsimsel dagılımının yalnızca kısın (% 16.6) önemli bir farklılık gösterdigi belirlenmistir. Sonuç olarak, hindi kıymalarında Salmonella prevalansı yüksek düzeyde bulunmus olup halk saglıgının korunması amacıyla çiftlikten sofraya kadar her asamada hijyenik önlemlerin alınması gerektigi düsünülmektedir. Ayrıca dirençli susların gelismesini önlemek amacıyla koruyucu amaçla antibiyotikler kullanılmamalı ve bu konuda sıkı denetimler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study were i) to isolate Salmonella spp. with classical culture and IMS techniques in ground turkey samples ii) to verify the isolates using PCR, based on oriC gene sequence iii) to determine the seasonal distribution of Salmonella spp. and iv) to determine the antibiotic susceptibility profiles of the isolates against to 10 different antibiotics. For this reason a total of 240 packaged fresh ground turkey samples marketed in Ankara were collected and tested between July 2004 and June 2005. It was determined 113 out of 240 (47.0 %) ground turkey samples were positive for Salmonella spp. The results showed that 110 (45.8 %) samples were positive for Salmonella spp.by culture technique, whilst only 26 (10.8 %) of these samples were positive by IMS. In this study, 49.5 % of isolates (56 of 113) were resistant to one or more antibiotics tested in this study. The highest resistance rate was observed to nalidixic acid (24.7 %). The seasonal distribution of Salmonella spp. in ground turkey samples showed a significant difference only in winter (16.6 %). In conclusion, Salmonella prevalence was observed to be high in ground turkey, suggesting hygienic precautions should be taken in all stages from farm to table for public health purposes. In addition, the emergence of resistant strains should be minimized by not using antibiotics for prophylactic reasons, and by the application of strict inspection programs.