Biobozunur elektrosupun kaprolakton sinir kılavuz kanallarının periferik sinir sistemi rejenerasyonlarında etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of biodegradable electrospun caprolactone nerve conduits in peripheral nerve regenerations
  1. Tez No: 203156
  2. Yazar: MEHMET DADACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. YÜCEL ERK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sinir rejenerasyonu, Sinir grefti, Elektrosupun Kaprolakton sinir kılavuz kanalı, Poli(laktik asit- kaprolakton) sinir kılavuz kanalı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Periferik sinir sistemi yaralanmalarında hasarlı sinirin primer olarak onarılamadıgı durumlarda araya sinir grefti veya sinir kılavuz kanalları (SKK) konularak koaptasyon yapılmaktadır. Bu çalısmada biobozunur Elektrosupun Kaprolakton'dan üretilen SKK'nın periferik sinir rejenerasyonunda etkinligi degerlendirilmistir. Çalısmaya 4 grup (N=8) toplam 32 rat dahil edildi. Ratların sol siyatik sinirinde 1 cm'lik sinir defekti olusturuldu. Bu defektler, Sham grubunda bos bırakılarak diger gruplarda sinir grefti, Poli(laktik asit- kaprolakton) SKK, Elektrosupun Kaprolakton SKK ile rekonstrükte edildi. Üç ay sonra sinir rejenerasyonunu makroskopik, mikroskopik ve elektrofizyolojik olarak degerlendirildi. Sham grubunda hiçbir rejenerasyon bulgusu gözlenmedi. Makroskopik olarak tüm sinir koaptasyonlarının saglam oldugu, sinir kılavuz kanallarında biobozunmanın baslamıs oldugu görüldü. Gastrokinemius ve soleus kaslarından yapılan elektromiyografi ile sinir grefti grubunda en iyi olmak üzere, Poli(laktik asit- kaprolakton) SKK, Elektrosupun Kaprolakton SKK gruplarında benzer düzeyde sinir rejenerasyonu oldugu gösterildi (p0,005). Isık ve elektron mikroskopi çalısmalarında sinir grefti grubunda en fazla olmak üzere her iki SKK'ında da sinir rejenerasyonu gösterilmistir. Sinir grefti ile en iyi sonuçlar elde edilmesine ragmen donör alan morbitidesi sinir grefti alımını kısıtlamaktadır. Biobozunur Elektrosupun Kaprolakton SKK'nın Poli(laktik asit- kaprolakton) SKK ile benzer sinir rejenerasyonu sagladıkları ve biobozunmaları nedeniyle sinir greftine iyi bir alternatif oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
In peripheral nerve system injuries, nerve grafts or nerve conduits are used to bridge the gap when an injured nerve could not be primarily repaired. The purpose of this study is to show the effectiveness of nerve conduits produced from biodegradable Electrospun Caprolactone in peripheral nerve regenerations. Four groups (N=8), a total of 32 rats, were included in the study. A nerve defect of 1 cm was constructed in the left sciatic nerve of the rats. These defects were left denuded in the Sham group, and reconstructed with nerve grafts, Poly(lactic acid-+ caprolactone) nerve conduits, and Electrospun Caprolactone nerve conduits in the other groups. After 3 months, nerve regenerations were evaluated macroscopically, microscopically and elecrophysiologicaly. No regeneration was observed in the Sham group. Macroscopically, all nerve coaptations were intact and biodegradation was detected in nerve conduits.