Erişkin hastanesi iç hastalıkları ve beyin cerrahisi yoğun bakım ünitelerine yatan hastalarda MRSA kolonizasyonu için risk faktrleri ve MRSA kolonizasyonunun, MRSA infeksiyonu üzerindeki etkisi
Rsic factor associated with, MRSA colonisation and the effect of colonisation on MRSA infections in patients hospitalized in medical and neurocurgical intensive care units
  1. Tez No: 203157
  2. Yazar: AKİF ALTINBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YEŞİM ÇETİNKAYA ŞARDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: MRSA kolonizasyonu, MRSA infeksiyonu, İç Hastalıkları ve Beyin Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi, MRSA colonisation, MRSA infection, Medical and Neuro- Surgical Intensive Care Unit
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dahiliye ve Beyin Cerrahisi Yoğun Bakım Üniteleri'ne Yatan Hastalarda MRSA Kolonizasyonu İçin Risk Faktörlerinin ve MRSA Kolonizasyonunun MRSA İnfeksiyonu Üzerindeki Etkisinin Saptanması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara 2007. Bu çalışmanın amacı hastanemizde MRSA infeksiyonlarının en sık görüldüğü yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) MRSA kolonizasyonu için risk faktörlerini ve MRSA kolonizasyonunun MRSA infeksiyonu gelişimi üzerindeki etkisini belirlemekti. Bu amaçla İç Hastalıkları ve Beyin Cerrahisi YBÜ'lerinde 24 saatten uzun süre yatan hastalardan yatışın ilk 48 saati içinde ve daha sonra haftada bir kez burun kültürü alındı. Standart bir form hazırlanarak hastaların demografik bilgileri, almakta oldukları antibiyotik tedavileri ve uygulanan girişimsel işlemler kaydedildi. Toplamda 280 hasta, çalışmaya dahil edildi. Hastaların ortalama yaşları 61±45, 150'si (%53.6) erkek, 130'u (%46.4) ise kadındı. Toplam 23 hastanın burun kültürlerinde MRSA tespit edilmiştir. Dokuz hastanın ilk 48 saat içinde, 11 hastanın ise 48 saatten sonra alınan burun kültürlerinde MRSA tespit edildi. Burun kültürlerinde MRSA üremesi saptanan üç hastanın ilk 48 saat içinde alınmış burun kültürü olmadığı için çalışma dışı bırakıldı. Tek değişkenli analizde gastrostomi açılması ve femoral kateter takılması, MRSA kolonizasyon riskini arttıran faktörler olarak belirlendi. MRSA ile kolonize olan ve olmayan hastalarda MRSA infeksiyonu gelişme oranları ise %8.6 ve %1.1 olarak bulundu (p: ?0.001) (MRSA ile kolonizasyon MRSA infeksiyonu gelişme riskini 8 kat arttırıyor). Ayrıca MRSA kolonizasyonunun YBÜ'deki yatış süresinde anlamlı uzamaya neden olduğu(p: 0.009), ancak mortalite üzerinde bir etkisi olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Altınbaş A., Risk factors associated with MRSA colonisation and the effect of colonisation on MRSA infections in patients hospitalized in medical and neurosurgical intensive care units. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Thesis in Internal Medicine, Ankara 2007. The objective of this study was to determine the risk factors for MRSA colonization in Medical and Neurosurgical ICUs and the effect of MRSA colonization on MRSA infection. Patients who stayed for more than 24 hours in these ICUs were included in the study. Nasal cultures were taken from each patient hospitalized in these ICUs between Apri 01, 2006 and April 01, 2007, during the first 48 hours of admission. Then weekly nasal cultures were performed. A standartized form was used for data collection. Twohundred and eighty patients, 150 of them (%53.6) were man, were included in the study. The mean ages were 61±45. Nasal cultures were found to be positive for MRSA in 23 patients (nine of them was within the first 48 hours of admission). For three MRSA colonized patient, cultures taken within the first 48 hours were not available. Therefore these patients were excluded. In univariate analysis gastrostomy and and femoraly catheter were found to be risk factors for MRSA colonization in the ICU. Only 1.1% of patients not colonized with MRSA developed MRSA infection whereas 8.6% of the MRSA colonized patients had MRSA infection (p: ?0.001) ( 8 fold increase in the risk of MRSA infection). The median duration of stay in the ICU was significantly longer in pateints colonized with MRSA (8 days vs 18 days, p: 0.009), there was no association with MRSA colonization and mortality in the ICU.