Hacettepe Üniversitesi erişkin hastanelerine yatırılarak tedavi edilen toplumda kazanılmış pnömonilerin CURB65 skoru ile değerlendirilmesi
Evaluation of hospitalized community-acquried pnemonias in Hacettepe University hospital with CURB65 score
- Tez No: 203155
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Chest Diseases, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Toplumda kazanılmış pnömoni, mortalite, CURB65 skoru, PSI risk sınıfları, risk faktörleri, Community-acquired pneumonia, mortality, CURB65 score, PSI risk classes, risk factors
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi'nce 01/03/1998 ? 31/01/2007 tarihleri arasında toplumda kazanılmış pnömoni tanısıyla izlenen 675 pnömoni atağı retrospektif olarak incelenmiştir. Elde edilen verilerle olguların Pnömoni Hastalık Şiddet İndeksi (PSI) ve CURB65 skorları hesaplanarak toplumda kazanılmış pnömoni için prognostik değerleri karşılaştırılmıştır. Tüm TKP ataklarının %53.0'ı erkeklerde, %47.0'ı kadınlarda gerçekleşmiştir. Yaş ortalaması 66.0 yıldır. Olguların %80.6'sında en az bir tane eşlik eden hastalık vardır. En sık eşlik eden hastalıklar; koroner kalp hastalıkları (%36.9), konjestif kalp yetmezliği (%35.4), kronik obstrüktif akciğer hastalığı (%25.8) ve diabetes mellitus (%24.6)'tur. Tüm pnömoni ataklarının %16.1'i ölümle sonuçlanmıştır. Mortalite oranları PSI sınıf I ve II için %0, III için %5.8, IV için 12.1 ve V için %35.2, CURB65 kategorisi düşük için %5.1, orta için %15.9 ve yüksek için %32.1 olarak belirlenmiştir. Her iki yöntem de benzer performans göstermiştir, ROC (receiver operating characteristic) eğrisi altındaki alanlar PSI için 0.793 (%95 GA 0.752-0.834), CURB65 için 0.757 (%95 GA 0.706- 0.809) olarak belirlenmiştir. Tüm risk seviyeleri için PSI sınıflarının CURB65'e göre daha yüksek sensitivite ve daha düşük spesifisiteleri olduğu görülmüştür. Her iki skorlama kuralının da tüm cut-off noktalarında negatif prediktif değeri yüksek ancak pozitif prediktif değeri düşüktür. Düşük riskli hastaların seçilmesinde PSI skoru daha belirleyici iken, orta ve yüksek riskli hastalar için her iki skorlama sisteminin de benzer mortalite oranlarına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, 675 CAP attacks followed by the section of Infectious Diseases between 01/03/1998 ? 31/01/2007 in Hacettepe University Adult Hospital were evaluated retrospectively. Pneumonia Severity Index (PSI) and CURB65 scores have been calculated to compare prognostic values for CAP. While 53% attacks occured in male patients, 47% did so in females. Mean age of the patients were 66.0 years; 62.8% of patients were 65 years and older. Of all the patients 80.6% had at least one underlying medical condition. Most common underlying medical conditions were; coronary heart diseases (36.9%), congestive heart failure (35.4%), chronic obstructive pulmonary diseases (25.8%) and diabetes mellitus (24.6%). The overall mortality rate was found to be 16.1%. The mortality rates were found to be in PSI class I and II were 0%, class III 5.8%, class IV 12.1%, and class V 35.2%; CURB65 category of low 5.1%, intermediate 15.9%, and high 32.1%. PSI and CURB65 performed similarly, and areas under the receiver operating characteristic (ROC) curve were 0.793 (95% CI 0.752- 0.834), 0.757 (95% CI 0.706-0.809), respectively. PSI had higher sensitivities and lower specificities than CURB65 at all different risk levels. Both prediction rules had high negative predictive values but low positive predictive values at all cut-off points. While PSI was better in identifying low risk patients, there was no significant difference between PSI and CURB65 for identifying intermediate and high risk patients.