Kolorektal kanser hastalarının kemoterapiye yanıtının izleminde serum sitokeratin 18'in öneminin araştırılması
Efficiency of serum cytokeratin 18 levels for monitoring of colorectal cancer patients under chemotherapy
  1. Tez No: 203239
  2. Yazar: JANSEREY BATU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KOÇTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sitokeratin 18, M30, M65, kolorektal kanser, kemoterapi, karsinoembriyonik antijen, apoptoz, nekroz, Cytokeratin 18, M30, M65, colorectal cancer, chemotherapy, carcinoembryonic antigen, apoptosis, necrosis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada; Folfox kemoterapi protokolü uygulanan kolorektal kanser hastalarının tedavisi sırasında, serum sitokeratin 18 M30 ve M65 protein düzeylerinin tedavinin etkinliğini izleme gücü araştırılmıştır. Sitokeratin 18 'in kemoterapotik ajana hasta yanıtının izlenmesindeki yararlılığı, karsinoembriyonik antijen ve radyolojik tümör boyutu ile karşılaştırılarak incelenmiştir.Serum sitokeratin 18 düzeyleri, toplam hücre ölümüne spesifik olan M65-ELISA ve apoptotik hücre ölümüne spesifik olan M30-ELISA kitleri kullanılarak ölçülmüştür. Karsinoembriyonik antijen ölçümünde kemilüminesans immunometrik yöntem kullanılmıştır. Tedaviye klinik cevap Response Evaluation Criteria in Solid Tumors (RECIST)'e göre değerlendirildi.Sitokeratin 18 düzeylerinin, bir kısım hastada tedavi boyunca yükseldiği bir kısım hastada düştüğü saptanmıştır. Toplam hücre ölümünün en fazla olduğu günde hastalarda baskın hücre ölüm tipinin nekroz olduğu belirlenmiştir. Hasta ve kontrol grubunda M30/M65 oranı bireyler arasında farklılık göstermektedir. Kısmi yanıt veren hastalarda, M30 değerlerinde üçüncü kürde istatistiksel olarak artış görülmesi, ilerleyici hastalıkta artış görülmemesi; M30'un neoadjuvan tedavi alan kolorektal kanserli hastalarda erken yanıt izleminde karsinoembriyonik antijenden daha duyarlı bir belirteç olabileceğini düşündürmektedir. Progresyonsuz hastalarda M30 ve M65 düzeylerinin yükselmesi kemoterapinin yan etkisi olarak değerlendirilebilir.Sonuç olarak; kısıtlı sayıda hasta ile gerçekleştirilen bu çalışma ile serum sitokeratin 18 `in klinik kullanımı ile ilgili bir yargıya varılamayacağını ve daha büyük hasta grupları ile yapılacak çalışmalara gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study we investigated the efficiency of serum cytokeratin 18 M30 and M65 protein levels for monitoring of colorectal cancer patients under Folfox chemotherapy. Usefulness of cytokeratin 18 to monitor the response to chemotherapy treatment has been compared with carcinoembryonic antigen and radiological tumor size.Serum cytokeratin 18 levels were measured with M65-ELISA and M30-ELISA methods which are spesific for total cell death and apoptotic cell death respectively. Carcinoembryonic antigen level was measured by chemiluminescence immunometric assay. Clinical responses to treatments were evaluated according to the Response Evaluation Criteria in Solid Tumors (RECIST).Cytokeratin 18 levels showed an increasing or decreasing pattern during chemotherapy treatment of the patients. It has been determined that dominant cell death type was necrosis at the day total cell death was maximum. Individual differences in M30/M65 ratio of patients and healthy subjects have been determined. Although patients who were considered as partial response according to the Response Evaluation Criteria in Solid Tumors showed an increase of serum M30 levels at the third chemotherapy cure, patients who were decided as progressive disease did not show an increase of M30 levels. We conclude that M30 is more effective than carcinoembryonic antigen for monitoring of colorectal cancer patients under neoadjvant chemotherapy. Increase in serum M30 and M65 levels of the patients who did not show progression may be considered as a side effect of chemotherapy.As a result the present study did not include sufficient number of patients to warrant any statement with regard to the clinical utility of cytokeratin 18 serum measurements, so larger studies should be accomplished.