Yüzme ve koşu egzersizinin sıçan kas lif tipleri üzerine etkisi
The effect of swiming and treadmill exercises on muscle fiber type of rat
  1. Tez No: 203240
  2. Yazar: GÜLHAN GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇOKSEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Swimming exercise, treadmill exercise, skeletal muscle fiber type, histochemical analysis, eriythrocyteer parametreler
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma yüzme ve koşu egzersizinin sıçan kas lif tiplerine etkisini belirlemek ve eritrositer parametreler üzerine etkisini ölçmek amacıyla olarak yapıldı. Wistar Albino 12 aylık, altı aylık ve üç aylık 30'ar adet erkek sıçan kontrol, yüzme egzersizi ve koşu bandı egzersizi grupları oluşturmak üzere üç gruba ayrıldı. Egzersiz programları uygulanmadan önce kas lif tip tayini yapıldı ve eritrositer parametreler çalışıldı. Sıçanlar üç hafta süresince Morris su tankında bir saat yüzdürüldü ve koşu bandında 15 dk 25 cm/sn hızla koşturuldu. Üç hafta sonra m.vastus lateralis ve m.triceps brachii izole edilip sıvı nitrojende donduruldu; eritrositer parametreler çalışıldı. Kriostat kullanılarak ? 20 ºC'de 10 µm'lik kesitler alındı. Takiben kas liflerini tayin için histokimyasal analizler yapıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tek yönlü ANOVA ve eşleştirilmiş t testi kullanıldı.Gruplarda yüzme egzersizi sonrası lökosit, lenfosit, monosit ve eritrosit değerlerindeki azalma ile bazofil değerlerindeki artış anlamlı bulundu (p0.05). Koşu bandı egzersizi sonrası gruplardaki sıçanların lenfosit değerlerindeki azalma anlamlı bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this search was to found out effects of swimming and treadmill exercises on muscle fiber types of rat and their eriythrocyteer parametersThirty male Wistar Albino Rats age of twelve months, six months and three months animals were divided into three groups as a control, swimming exercise and treadmill exercise. It was identify fiber types of the muscles and had studied eriythrocyteer parameters before exercise. The rats performed of three weeks in Morris Swim Tank swam an hour and in treadmill run of speed 25 cm/min fifteen minutes. Three weeks later, m. vastus lateralis and m. triceps brachii were isolated and the samples got immediately frozen using liquid nitrogen; eriythrocyteer parameters had studied. Muscle samples were allocated to slices of 10 µm by a cryostat at -20 ºC which was followed by histochemical analysis in order to identify fiber types of the muscles, to assess the data two tests were used one-way ANOVA and paired-samples t test. It was found meaningful decrease values of leukocyte, lymphocyte, monocyte and eriythrocyte; increase to value of basophil after swimming exercise in groups (p0.05). It was found meaningful decrease values of lymphocyte after treadmill exercise (p0.05). It was found increase to meaningful m. triceps brachii Type II fibers after treadmill exercise on age of twelve months and six months (p0.05).As result, swimming exercise Tip I muscle fibers and basophil values were increased, leukocyte, lymphocyte, monocyte and eriythrocyte values were decreased. Treadmill exercise Tip II muscle fibers were increased, lymphocyte values were decreased.