Diz osteoartritli hastalarda kuadriseps kasında elektrik stimulasyonu ve kuvvetlendirme egzersizinin karşılaştırılması
The comparison of electrical stimulation and strenghtening exercises in knee patients osteoatrhritis
  1. Tez No: 203278
  2. Yazar: ESRA KETENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIRNAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kuadriseps, Elektrik Stimulasyonu, Osteoartrit, Diz, Kuvvetlendirme, Quadriceps, Electrical Stimulation, Osteoarthritis, Knee, Strengthening
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, diz osteoartritli hastalarda kuadriseps kasında uygulanan elektrik stimulasyonu ile kuvvetlendirme egzersizinin ağrı, yürüme mesafesi ve 10 basamak merdiven inme-çıkma sürelerine olan etkilerinin belirlenmesi ve her iki tedavi yönteminin birbiri ile karşılaştırılması amacıyla yapıldı.Amerikan Romatoloji Koleji'nin kriterlerine göre diz osteartriti tanısı alan 60 hasta 2 gruba ayrılarak, 1. gruba, hotpack, ultrason, TENS ve elektrik stimulasyonu; 2.gruba, hotpack, ultrason, TENS ve egzersiz uygulanmıştır. Değerlendirme kriterleri olarak, her iki grup tedaviden önce, stimulasyon grubu tedaviden hemen sonra ve egzersiz grubu ise 8. hafta sonunda VAS'a göre ağrı skalası, 100 metre yürüme süresi, 10 basamak merdiven inme-çıkma süreleri bakımından karşılaştırılmıştır.Stimulasyon grubunda tedavi sonrasında, egzersiz grubunda ise 8. hafta sonrasında yapılan ölçümlerde; her iki grubun ağrı (VAS) değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme saptandı. 100 metre yürüme sürelerinde stimulasyon grubunda azalma görüldü; ancak bu azalma istatistiksel olarak anlamlı değildi. Egzersiz grubundaki azalma ise istatistiksel olarak anlamlı bulundu. 10 basamak merdiven inme-çıkma sürelerinde stimulasyon grubunda bir değişiklik gözlenmedi. Egzersiz grubunda ise anlamlı bir iyileşme görüldü..Sonuç olarak; semptomatik diz osteoartit tedavisinde çoğu analjezik amaçlı fizik tedavi modalitelerinin yanı sıra, iyi planlanmış ve takip edilen kuvvetlendirme egzersizlerinin hastanın ağrılarını azaltmada, yürüyüş ve basamak inme-çıkma sürelerinde stimulasyon uygulamalarına göre daha üstün olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
This research was conducted among the knee patients? osteaoarthritis in order to determine the effects of electrical stimulation and strengthening exercises on the pain, walking distance and 10 steps downward-upward walking, and to compare these two treatment methods with each other.The patients which constitute of 60 persons who have knee osteaoarthritis according to ACR were divided into two groups. While hot pack, ultrasound, TENS and electrical stimulation were applied in the first group (namely stimulation group); hot pack, ultrasound, TENS and exercises were applied in the second group (namely exercise group). Before treatment, immediately after 2nd week in 1st group, and following 8th week in 2nd group as an assessment criterion, according to VAS pain scale, 100 meter walking endurance and 10 steps upward and downward walking times, each group?s data were compared.According to the controls which were conducted immediately after treatment and following 8th week, it was observed statistically significant healing in both groups in terms of pain (VAS) evaluation. It was observed a decline in the time of 100 meter walking distance in both groups. While this decline was not statistically significant in stimulation group, it was statistically significant in exercises group. In terms of 10 steps downward and upward walking, no change was traced in stimulation group, in contrast to stimulation group, a statistically significant healing was observed in exercise group.As a result, in the treatment of symptomatic gonarthrosis, besides many psychical therapy modalities, majority of which contain analgesic, the exercises, successfully planned and closely pursued, has been superior in pain and walking time reduction compared to stimulation applications.