Vajinal akıntılı kadınlarda trıchomonas vagınalıs'in araştırılması
Investigation of trichomonas vaginalis among women with vaginal discharge
  1. Tez No: 203277
  2. Yazar: ÜLFET ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN YAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Trichomonas vaginalis, direkt mikroskobik inceleme, Giemsa boyama, akridin oranj, CPLM kültür, Trichomonas vaginalis, direct microscopic examination, Giemsa staining, acridine orange, CPLM medium
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Trichomonas vaginalis; cinsel yolla bulaşan ve ürogenital sistemde enfeksiyona yol açan kamçılı bir protozoondur. Monoksen bir parazittir ve kesin konağı insandır. Bulaşım, genellikle cinsel ilişki ile olduğundan, yaşam tarzının insidansı etkileyen önemli bir faktör olduğu bilinmektedir.Bu çalışmada; Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne vajinal akıntı şikayetiyle başvuran 535 kadın ile akıntı şikayeti olmayan 482 kadında T. vaginalis araştırılmıştır.Jinekolojik muayeneye alınan 1017 kişinin vajinal simir örnekleri direkt mikroskobik bakı, Giemsa boyama, akridin oranj boyama ve Cysteine-peptone-liver-maltose besiyerine ekim yöntemleriyle incelenmiştir. Vajinal akıntısı olan 535 kişinin 11'inde (%2,06), kontrol için gelen ve vajinal akıntısı olmayan 482 kişinin 2'sinde (%0,41) T.vaginalis'e rastlanmıştır.Hastaların yaşları ve sosyal durumları ile parazit görülmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Akıntı şikayetine göre karşılaştırıldığında ise, yeşil-kötü kokulu akıntıya sahip olma ile parazit görülme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır.Bu çalışmada; direkt mikroskobik bakı ve boyama yöntemlerinin negatif olduğu bazı örneklerde, kültür yöntemiyle T. vaginalis saptanmıştır. Bu nedenle tanıda direkt inceleme ve boyamanın yanında kültür yönteminin de uygulanmasının sonucun güvenirliliğini arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Trichomonas vaginalis is a flagellated protozoon that is sexually transmitted and caused urogenital system infections. It is a monoxen parasite and its definitive host is human. Because of it is sexually transmitted disease, lifestyle is an important factor affecting incidence.In this study, the presence of T. vaginalis was investigated in 535 females with vaginal discharge complaint and 482 females without vaginal discharge complaint who were applied to the Gynecology Polyclinic of the Erciyes University Medical Faculty.Gynecological inspection made of 1017 people. Direct microscopic examination, Giemsa staining, acridine orange staining and culture in Cysteine-peptone-liver-maltose medium were used to examine the vaginal smear samples. T. vaginalis was present in 11 of 535 people (2.06%) who have vaginal discharge and 2 of 482 (0,41%) who have not vaginal discharge.There was no statistical difference between age and social situation for the patients and parasite detection. However, there was a statistical difference was between having green and bad smell discharge and parasite detection according to the vaginal discharge.In this study, T. vaginalis was not detected with direct microscopic and staining techniques although was detected with culture method in some samples. Therefore, it was observed that, culture method increase the reliability of the results.