Farklı lig düzeyinde oynayan futbolcuların oynadıkları mevkilere, öğrenim durumu ve spor yaşlarına göre problem çözme becerilerinin incelenmesi
Analyzing, the players who is playing in different division levels, the problem solving abilities of the soccer players according to league, education levels and sport age
  1. Tez No: 203315
  2. Yazar: DUYGU GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ZULKADİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, mevki, problem çözme, Football, place, problem solving
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, farklı lig düzeyinde oynayan futbolcuların oynadıkları mevkilere, öğrenim durumu ve spor yaşlarına göre problem çözme becerilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır.Çalışmaya, 2006 sezonu Türkiye 1. liginde futbol oynayan (Trabzonspor, Kayserispor, Gaziantepspor; 2. ligde Hatayspor, Geçlerbirliği Asaş, Y.Kırşehirspor ve 3. lig de oynayan Antakyaspor, Gaskispor, E.Şekerspor takımları) 171 futbolcu gönüllü katılmıştır.Çalışmada, Heppner ve Peterson tarafından geliştirilen(1982) ve Türkiye uyarlaması Şahin tarafından yapılan (1993) Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır.İstatistiksel değerlendirmeler için SPSS 11.0 Paket Programı kullanılmıştır. Verilerin ortalama ve standart sapmaları One Way Anowa ile hesaplandıktan sonra mevkiler arasındaki farkların ve öğrenim durumları arasındaki farkların hesaplanması için Kuruskal -Wallis Testi uygulanmıştır. İkili karşılaştırmalar Mann-Whitney U Testi ile hesaplanmıştır.Çalışma sonucu futbolcuların problem çözme becerileri ile lig düzeyi, mevki ve spor yaşı değişkelerine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Ancak problem çözme becerileri ile öğrenim durumu değişkeni arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the problem solving abilities of the soccer players who play in different division levels according to their positions and sport age.To this study 171 players of football league in 2006 Turkey(Trabzonspor, Kayserispor, Gaziantepspor; Hatayspor, Geçlerbirliği Asaş, Y.Kırşehirspor, Gaziantep belediyespor and Antakyaspor, Gaskispor, E.Şekerspor teams) attended voluntarily.In the study, Problem Solving İnventory Form which developed by Heppner and Peterson(1982) and transcribed in Turkish form by Şahin(1993), were used.For The Statistical Analyses SPSS 11.0 package program was used. After calculating average and standard division with One-Way Anova Test, and to figure out the differences in state and education status Kuruskal -Wallis Test was used. Binary comparison was calculated with Mann-Whitney U Test.In the results of the study there were not seen a reasonable differences between; according to relation of the problem-solving skills of the football players and league level, condition, sport age, nevertheless a reasonable differences were set with the problem-solving skills and education levels.