Futbolcuların mevkilere göre somatotip özelliklerinin belirlenmesi (Diyarbakır örnegi)
Determination of somatotype characteristics of soccer players with respect to their positions (the case of Diyarbakır)
- Tez No: 297517
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, fiziksel uygunluk, somatotip, antropometri
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmada, amatör futbol takımı oyuncularının oynadıkları mevkilere göre somatotip özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Diyarbakır amatör ligde mücadele eden yaş ortalaması 21.60 ±3.23 yıl olan 75 futbolcu katılmıştır. Çalışmaya katılan futbolcuların, somatotiplerini belirlemek için antropometrik ölçümler yapılmıştır. Futbolcuların mevkilere göre fiziksel özellikleri, VKİ, somatotipler ve vücut yağ yüzdeleri (VYY) arasındaki farklılıklar tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile karşılaştırılmıştır. İkili karşılaştırmalarda ?Least Significant Difference? (LSD) metodu kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0.05).Sonuç olarak, Diyarbakır'da amatör ligde oynayan futbolcuların oynadıkları mevkilere göre somatotipleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Bu çalışmadaki futbolcuların somatotipleri literatürde bildirilen amatör futbolcu somatotipleri ile uyumlu, üst düzey futbolcuların somatotipinden farklı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed the determination of the somatotype characterisrics of amateur soccer players with respect to their positions. Seventy five (mean age: 21.60 ±3.23 years) playing in amateur league in Diyarbakır participated in this study. The anthropometric measurements were performed for the determination of somatotype. One-way analysis of variance (ANOVA) and post-hoc test with least significant difference (LSD) were used for statistical analysis of the physical characteristics, body mass index, somatotype, and body fat percentage of soccer players.