Futbolcular üzerinde uygulanan iki farklı germe tekniğinin dikey sıçrama performansı ve emg değerleri üzerine akut etkileri
Acute effects of two different stretching techniques on soccer players vertical jump performance and emg values
  1. Tez No: 203330
  2. Yazar: KUTLU AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR YÜKTAŞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Counter movement jump, PNF germe, Statik germe, EMG, root mean square
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı; Futbolcular Üzerinde Uygulanan İki Farklı Germe Tekniğinin Dikey Sıçrama Performansı ve EMG Değerleri Üzerine Akut Etkilerini incelemektir. Bu amaçla, yaş ortalaması 23.26 ± 1.76 yıl, boy ortalaması 174.33 ± 5.65 cm, vücut ağırlıkları 69.50 ± 7.06 kg'dır 21 sağlıklı futbolcu araştırmaya gönüllü olarak katılmıştır. Denekler yansız olarak üç gruba ayrılmıştır. (PNF grubu n=7, statik germe grubu n=7, kontrol grubu n=7).Bütün denekler 5 dakikalık jogging ile ısınma yapmıştır. Daha sonra her iki germe grubuna Gastrocnemius, gluteus maximus, hamstring ve quadriceps kas gruplarına yönelik 4 tekrarlı 30 saniyelik kas-gevşet PNF germe ve statik germe egzersizi her iki alt ekstremiteye uygulanmıştır. Kontrol grubu her hangi bir aktiviteye katılmammıştır. Germe egzersizlerinden önce ve hemen sonra dikey sıçrama ölçümleri ile aynı anda EMG (Root Mean Square) ölçümleri de alınmıştır.Dikey sıçrama performansı Counter Movement Jump test prosedürü kullanılarak dikey sıçrama mesafesi belirlendikten sonra gerekli formüle konularak maksimal anaerobik güçleri hesaplanarak değerlendirilmiştir. Root mean square değerleri ise yüzeysel elektrot yöntemi ile EMG kullanılarak vastus lateralis ve vastus medialis kaslarından kaydedilmiştir.Çalışma gruplarının öntest - sontest değerlerinin karşılaştırılmasında Wilcoxon Eşleştirilmiş iki örnek testi kullanılmıştır. Üç grup arasındaki istatistiksel karşılaştırmalar, Kruskal-Wallis test prosedürüne göre bağımlı değişkenlerin (dikey sıçrama performansı ve EMG root mean square) ortalama değerleri alınarak yapılmış, ayrıca farkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlenmesi için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.Kruskal-Wallis test sonuçlarına dikey sıçrama performansında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur (p0.05).Yapılan çalışmanın sonunda her iki deney grubunun da dikey sıçrama (maksimal anaerobik güç) değerleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşmüştür. Benzer şekilde vastus lateralis ve vastus medialis kaslarına ait root mean square değerlerinde de düşüş gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the acute effects of two different stretching techniques on soccer players vertical jump performance (maximal anaerobik force), and EMG (root mean square) values. Twenty-one soccer players volunteered, their ranging mean age was 23.26 ± 1.76 years. The subjects were randomly assigned to three groups (Contract-Relax PNF group n=7, static stretch group n=7, control group n=7).All participants performed 5 minutes jogging as a warm-up routine. Then gastrocnemius, gluteus maximus, hamstring and quadriceps muscles in both legs were stretched by contract-relax PNF stretching and static stretching for 4 times with 30 seconds. The conrol group did not do anything at this time.Vertical jump and EMG root mean square values were measured before and after the stretching. Counter movement jump test protocol was used to determine the vertical jump height. EMG (root mean square) values were recorded from vastus medialis and vastus lateralis muscles by surface electromyography method.The three groups pre-posttest values were compared by utilizing Wilcoxon Signed Rank Test. The mean value differences between the three groups were determined by Kruskal-Wallis statatistics, for this statistics the dependent variables were vertical jump performance (maximal anaerobic force) and EMG (root mean square). Moreover, the Mann-Whitney U test follow-up procedure was used to determined group mean differences.As a result of the study it was found out that for both experimental group?s the vertical jump performance (maximal anaerobik force) mean values dropped statistically significantly (p < 0.05).