Dünyada ve Türkiye'de adli tıp yapılanmaları karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Abstract forensic medicine in Turkiye: the development, applications, its difficulties and suggesstions on solutions
  1. Tez No: 203387
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİRER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN LÜTFİ BAYDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp yapılanması, Adli Tıbbi Bilirkişilik, Adli Tıp Kurumu, Stucturing Forensic Medicine, Forensic Medicine Expertising, Forensic Medicine Institution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ülkemizde yürürlükte olan ilgili kanun ve mevzuatlar ile tıp Adli Tıbbi bilirkişilik görevi Tıp Fakültesi mezunu olmak ve hekim unvanını almak şartları yeterli görülerek branş ayırımı yapılmaksızın mesleğini icra etmeye yetkili hekimlere verilmiştir. Yargı sistemimiz adli tıbbi alanda hizmet ve görev tanımlamasını ve isteklerini belirlerken, adli tıp olarak belirtmemiş genel olarak 'tıp'tan söz etmiştir Bu kapsamda Adli Tıp Kurumu, Adli Tıp Anabilim Dalları, Adli Tıp Enstitüleri ve Sağlık Ocaklarında çalışan pratisyen hekimler, Yüksek Sağlık Şurası, Jandarma ve Polis Kriminoloji Laboratuarları yargı organlarına adli tıp alanında bilirkişilik hizmeti vermektedirler. Hizmet sunumunda yasal düzenlemelerden kaynaklanan bu kargaşaya, sayılan kurumların denetlenememeleri, bağımsız olmamaları, alt yapı, teknik donanım ve personel eksikliği, adli tıp eğitiminin mezuniyet öncesi ve sonrasında ki yetersizliği gibi birçok sorun eklenerek yargı sistemimizi içinden çıkılmaz bir sorun yumağı haline getirmektedir. İnsan hakları ihlallerinden, miras hukukuna, ceza sorumluluğundan otopsi işlemlerine kadar ciddi ve donanımlı uzmanlık gereken, hukuk ve tıbbın birer disiplin olarak birlikte çözmesi beklenen, geniş bir adli-tıbbi alanda, ülkemiz içinde ve dışında değişik açılardan eleştiriler devam etmektedir. AİHM'e yansıyan olgularda adli raporların uzman hekimlerce düzenlenmemesi, bilimsel yöntemlere ve standartlara uyulmaması, yargıdaki gecikmeler gündeme getirilmekte ve Ülkemiz büyük tazminatlar ödemekle karşı kaşıya kalmaktadır.Tüm bu nedenlerle Ülkemizde Adli tıp uygulamalarında temel tanımlamalar, hizmetlerin etkinleştirilmesi ve yeniden organizasyonu, bilirkişilerin bağımsız görev yapabilmeleri, mezuniyet öncesi eğitim, uzmanlık eğitiminin içeriği gibi konularda yoğun bir tartışma ve çalışma süreci yaşanmaktadır.Bu çalışma ile yukarıda belirtilen hususlarda, ülkemizdeki adli tıp uygulamalarında karşılaşılan sorunları ortaya koymak, ülkemizde ve dünyadaki adli tıp yapılanmalarını gözden geçirerek ülkemiz için çözüm önerileri ve uygun bir yapılanma modeli hususlarında devam eden tartışma ve çalışmalara bir katkı oluşturmak amaçlanmaktadır.Yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda bu çalışma üç bölüm olarak hazırlanmıştır;1.Bölümde ülkemizde yürürlükte bulunana yasa, yönetmelik ve mevzuatlar incelenerek adli tıp uygulamaları ve kurumsal yapılarla ilgili yasal alt yapı ortaya konmuş, Avrupa Birliği Ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Adli Tıp Uzmanlık Eğitimi ve bu ülkelerdeki adli tıp hizmetleri ile ilgili yapılanmalar uluslar arası yayınlar, bilimsel web siteleri ve kongre sunumlar incelenerek ortaya konmuştur.2.Bölümde kongre ve seminer sunumları, dergiler, basın bildirileri ve konu ile ilgili Adli Tıp kitapları taranarak ülkemizde adli tıp uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır.3.Bölümde bulguların değerlendirilmesi, çözüm önerileri, tartışma ve sonuç yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Forensıc Medıcıne In Turkıye: The Development, Applıcatıons, Its Dıffıcultıes And Suggesstıons On Solutıons:According to the standing code of laws and legislations in our country, the medical expert charge has been given to all graduated medical phsysicians that are authorized in their prophiciency without an exception of branches. Our judgement system has generally defined ?medicine? more than forensic medicine in identifying the service and the mission and the requests in forensic medicine field. In this extention, Forensic Medicine Institution, Departments of Forensic Medicine, Forensic Medicine Institudes, phsysicians working in village clinics, Superior Health Council, Constabulary and Police Criminology Laboratories are in service to expertising for the judgement offices. The chaos induced by legal arrangements in addition to not supervising the above mentioned offices and their subjectiveness, background, technical support and inadequate workman, deficiencies in pre- and postgraduation in forensic medicine has created an unsoluble problem in our judgement system. The comments, in our country and worlwide, are still resuming on subjects from human rights contravertion, inheritance laws and penal responsibilities to autopsy processes that need speciality with importance and equipage concerning both law and medicine. Providing the delays in judgments, the reports that are not arranged by specialists taking to account the scientific methods and standarts in cases referred to European Court of Human Rights, our country has come up against to pay for the damages.Therefore, a period of severe discussion and working hard is held on topics such as basic definitions in forensic medicine applications in our country, the effectiveness and reorganization of these applications, the objectiveness of the experts, pregraduation education and the contents in prophiciency education.The aim of this study is to expose the problems in forensic medicine applications in our country and to contribute to the solutions and an appropriate structuring model by reviewing the forensic medicine structuring worldwide and in our country.According to the above mentioned objectives, this study has been performed in three parts:In part 1, forensic medicine applications and substucture of institutional offices have been exhibited looking through the standing code of laws, regulations and legislations in our country meanwhile investigating the Speciality Education on Forensic Medicine and forensic medicine services in countries included in European Community and USA, international publications, science web sites and congress presentations.In part 2, the difficulties of Frensic Medicine applications in our country have been discussed by searching congress and seminar presentations, journals, press releases and books of Forensic Medicine.Part3 included the evauation of the data, suggestions on solutions, discussion and results.