CMK ve TCK'da adli tıp uzmanının bilirkişilik yükümlülüğü ve çapraz sorgu
The Expertise Charging Of Forensic Medicine Specialist And Crosswise İnquiry According To Cmk (Code Of Penal Courts) And Tck (Turkish Penal Code)
  1. Tez No: 203388
  2. Yazar: AHMET KÜPELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN LÜTFİ BAYDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Tıbbi bilirkişilik, Çapraz soru, Forensic Medicine, medical expertise, crosswise inquiry
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yargı makamlarınca adaletin eksiksiz ve tam olarak gerçekleşmesi amacı ile çözümü özel ve teknik bilgiyi gerektiren hallerde seçilmiş bilirkişilerden objektif, tarafsız ve bilimsel görüşleri istenir. Konusu insan veya insan ürünü olan bir çok hususta da bilirkişi olarak hekimlerden özellikle Adli Tıp uzmanlarından görüş alınmaktadır.Ülkemizde yürürlükte olan mevzuatlar gereği tıbbi bilirkişilik görevi; branş ayrımı yapılmaksızın mesleğini icra etmeye yetkili hekimlere verilmiştir. Bu kapsamda Adli Tıp Kurumu, Yüksek Sağlık Şurası, Üniversitelerin Adli Tıp Anabilim Dalları, Adli Tıp Enstitüleri, Hastaneler, Sağlık Ocakları ve özel çalışan hekimler yargı organlarına Adli Tıp alanında bilirkişilik hizmeti verebilmektedir. Adli Tıp Uzmanının bu işleyiş içerindeki yeri ise vazgeçilmezdir. Yeni yasal düzenlemelerle Çapraz Sorgu kavramının da yer alması ile birlikte bilirkişilik hizmetini veren uzmanlar bilgilerine başvurulmak amacı ile mahkemelere daha çok gidecekler savcıların, avukatların ciddi ve yorucu sorgulamaları ile karşı karşıya kalacaklardır.?Yeni CMK ve TCK'da Adli Tıp Uzmanının Bilirkişilik Yükümlülüğü ve Çapraz Sorgu? konusu ile ilgili yapmış olduğumuz bu çalışmamızda Adli Tıp kavramı, TCK ve CMK başta olmak üzere HMUK ve yönetmeliklerde bilirkişilik kavramı içerisinde tıbbi bilirkişilik ve çapraz sorgu konusunda düzenlemeler değerlendirildikten sonra uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.Yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda bu çalışma üç bölüm olarak hazırlanmıştır;1. Bölümde ülkemizde yürürlükte bulunana yasa, yönetmelik ve mevzuatlar incelenerek adli tıp ve bilirkişilik kavramları ele alınmış,2. Bölümde konu ile ilgili kongre ve seminer sunumları, dergiler, basın bildirileri ve Adli Tıp kitapları taranarak ülkemizde tıbbi bilirkişilik, tıbbi bilirkişilik uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ile çapraz sorgu ele alınmış,3. Bölümde bulguların değerlendirilmesi, çözüm önerileri, tartışma ve sonuç yer almıştır.
Özet (Çeviri)
the expertıse chargıng of forensıc medıcıne specıalıst and crosswıse ınquıry accordıng to cmk (code of penal courts) and tck (turkısh penal code)The experts are asked to contribute their objective, impartial and scientific attitudes by the judgement office for situations requiring special and technical knowledge in order to perform an accurate and a complete justice. The phsysicians, especcially forensic medicine speciliasts are also requested as an expert for their suggestions on many cases on human and human sources.According to the legislation laws in our country, the medical expert charge has been given to all phsysicians that are authorized in their prophiciency. In this extention, Forensic Medicine Institution, Superior Health Council, Departments of Forensic Medicine in universities, Forensic Medicine Institudes, hospitals, village clinics and phsysicians working in private are in service for expertising. The forensic medicine specialist is essential in this process. The expert specialists are going to be asked for their knowledge and will be invited to the court more frequently, thus encountering critical and exhausting questionnaire of the lawyers due to the legal arrangements on Crosswise Inquiry.This study, associated with `The Expertise Charging of Forensic Medicine Specialist and Crosswise Inquiry According to CMK and TCK?, consisted of Forensic Medicine concept, the evaluation of arrangements about medical expertising and crosswise inquiry participating in TCK and CMK and HMUK and suggestions on solutions.According to the above mentioned objectives, this study has been performed in three parts:In part 1, Forensic Medicine and expertising concepts have been discussed by investigating the standing code of laws, regulations and legislations.In part 2, medical expertising and its difficulties and crosswise inquiry has been evaluated by searching congressess and seminar presentations, press releases and Forensic Medicine books.Part 3 consisted of the evaluation of the data, suggestions on solutions, discussion and results.