Gastroözofageal reflü hastalarında uzun dönem proton pompa inhibitörü kullanımının midede prekanseröz değişikliklerin gelişmesine etkisinin araştırılması
A study of gastric precancereous changes by long term proton pump inhibitors in GERD patients
- Tez No: 203390
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET İŞLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Non-H. pylori bakteri, Proton pompa inhibitörü, Gastrik karsinogenezis, Helicobacter pylori, Non-H. pylori bacteriae, Proton pump inhibitors, Gastric carcinogenesis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kronik proton pompa inhibitörü kullanımının Helicobacter pylori (H. pylori) ile infekte bireylerde kronik atrofik gastrit riskini artırdığına ilişkin bilgiler yanı sıra, enterokromafin benzeri (ECL) hücrelerinin proliferasyonu ile mide karsinoid tümörlerine sebep olabileceğine ve nitratları nitritlere indirgeyen bakterilerin çoğalmasına neden olarak karsinogenezi uyarabileceğine ilişkin kuşkular bulunmaktadır. Bu çalışmada, uzun süreli proton pompa inhibitörü kullanımının prekanseröz mukozal değişikliklerin sıklığını artırıp artırmadığını ve bazı karsinogenetik süreç göstergelerini nasıl etkilediğini araştırmayı amaçladık. Bu çalışmada yaşları 18-77 arasında (46.6±13.9), en az bir yıl süreden beri proton pompa inhibitörü kullanan GÖRH olguları ve GÖRH öntanı ???? ı ile endoskopi yapılan proton pompa inhibitörü veya H2 reseptör blokeri almayan toplam 60 hasta değerlendirildi. Hastaların serumlarında H. pylori anti-CagA IgG ELIZA ile araştırıldı. Mide biyopsilerinde MDA konsantrasyonu spektrofotometrik yöntemle ölçüldü; modifiye Sydney sistemi ile inflamasyon, atrofi, intestinal metaplazi ve H. pylori değerlendirildi. İmmünohistokimyasal olarak, ECL ve G hücresi hiperplazisi; COX-2, Ki-67 ve p53 ekspresyonu araştırıldı. Anti-H. pylori IgA düzeyi ELIZA ile tayin edildi. Mide mukozasında non-H. pylori bakteriler için kültür yapıldı ve nitrat redüksiyonu araştırıldı. Mide suyunda pH ve nitrat/nitrit konsantrasyonu kolorimetrik yöntemle ölçüldü. H. pylori infeksiyonlu ve proton pompa inhibitörü kullanan olgularımızda, histolojik gastrit skorları ile gastrik atrofi ve intestinal metaplazi sıklığı daha düşük; mide mukozasında non-H. pylori bakteri ve nitrat redüktaz pozitif bakteri saptanma oranı daha yüksek bulundu. Proton pompa inhibitörü alanlarda mide epiteli proliferasyon indeksi daha düşüktü ve p53 ekspresyonu yoktu. Her iki grupta ECL hücre hiperplazisi oranı benzerdi. Proton pompa inhibitörü kullanığı COX-2 ekspresyonunu artırmamıştı. Bu bulgular, H. pylori infeksiyonlu olgularda, uzun süreli proton pompa inhibitörü kullanımının, H. pylori infeksiyonunun karsinogenetik sürecine katkı yapan bir faktör olmadığığı ima etmektedir.
Özet (Çeviri)
Proton pump inhibitors (PPIs), in case of long term use, are suggested to cause gastric gland atrophy in cases with H pylori gastritis. On the other hand, PPIs are suggested to cause gastric carcinoids via Enterochromafine Like Cell (ECL) hyperplasia and induce carcinogenesis via increasing non-H pylori bacteriae that can reduce the dietary nitrate to nitrite which is a substrate of N-Nitrosamines with carcinogenetic effect. Therefore, we aimed to assess whether the long term used PPIs in the treatment of GERD, increase the frequency of precancerous mucosal changes and how PPIs effect on some carcinogenetic survey markers. We studied totaly 60 patients with ages between 18-77 (mean age 46.6±13.9) years. Thirthy three of patients were with GERD and using PPIs during at least one year. Twenty seven of patients were with suspected GERD using no proton pump inhibitors or H2 blockers. Gastric juice was aspirated to measure pH and Nitrate ?Nitrite level. Anti- CagA IgG seropositivity was studied by ELISA. The gastric biopsies of patients assessed for H pylori density, inflammation scores, atrophy and intestinal metaplasia via modified Sydney system. MDA consentrations evaluated by spectrophotometric method. ECL and G cell hyperplasia, COX-2, Ki-67 and p53 expression assessed by immunohistochemically. Mucosal anti-H pylori IgA was determined by ELISA. Mucosal non-H pylori bacteriae overgrowth was studied by culture, and the bacteriae were studied for nitrate reduction also. In PPI using patients with H pylori infection inflammation scores, frequencies of gastric gland atrophy and intestinal metaplasia were lower. Also in this patient group, mucosal colonisation rate of Non-H pylori bacteriae, frequency of nitrate reducing bacteriae and nitrate-nitrite level of gastric juice were higher, but no significant. There were lower mucosal proliferation labeling index and no p53 expression. ECL cell hyperplasia rates were same in two groups. The usage of PPIs did not lead to increased COX-2 expression. We concluded that there is no additive effect of long term PPI usage on the carcinogenetic process of H pylori infection.