Deneysel omurilik yaralanmasında interlökin-10'un interlökin 1-beta ve interlökin-6 üzerine etkilerinin incelenmesi
The investigation of the effekts of IL-10 on IL-1 beta and IL-6 in experimental spinal kord injury
- Tez No: 203389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER KARAASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Omurilik travması, inflamasyon, interlökin, Spinal cord trauma, inflammation, interleukin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
AmaçÇalışmamızda, bir antiinflamatuar sitokin olan interlökin-10'un, interlökin 1-beta ve interlökin-6 üzerine olan etkilerinin gösterilmesi amaçlanmıştır.Materyal ve MetodBu çalışmada ağırlıkları 250-320 gram olan 50 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Çalışma 5 ana grup olarak planlandı. Her bir grupta 10 adet rat kullanıldı. 1.grup ratlara sadece laminektomi yapıldı. 2. grup ratlara travma uygulandı ve travma sonrası 1. saatte sakrifiye edilerek omurilik dokuları ve kanları alındı. 3. grup ratlara travma uygulandıktan 30 dakika sonra tedavi (IL-10, 5 µg) verildi ve tedavi sonrası 1. saatte sakrifiye edilerek omurilik dokuları ve kanları alındı. 4. grup ratlara travma uygulandı ve travma sonrası 6. saatte sakrifiye edilerek omurilik dokuları ve kanları alındı. 5. grup ratlara travma uygulandıktan 30 dakika sonra tedavi (IL-10, 5 µg) verildi ve tedavi sonrası 6. saatte omurilik dokusu ve kanları alındı. Daha sonra serum ve omurilik dokularda Elisa kiti ile IL-1 beta ve IL-6 değerleri çalışıldı.BulgularTravmanın 1. saatinde (G2) ve tedavi sonrası 1. saatte (G3) serum ve omurilik dokularında bakılan interlökin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmadı. Travma sonrası 6. saatte (G4) omurilik dokularında bakılan İnterlökin düzeylerinde (özellikle IL-6) kontrol grubuna (G1) göre anlamlı artış elde edildi (p=0.013). IL-10 verildikten sonra 6. saatte (G5) bakılan interlökin-6 düzeylerinde travma (G2) grubuna göre anlamlı düşüş görüldü (p=0.004). Alınan serum örneklerinde ise interlökin düzeylerinde anlamlı bir değişiklik tespit edilmedi.SonuçSonuç olarak çalışmamız, omurilik travması sonrası verilen IL-10'un, daha çok IL-6 üzerine olmakla birlikte hem IL-1 beta hem de IL-6 üzerine düşürücü etkisi olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
AimIn our study it was aimed to show the effects of interleukin 1-beta and interleukin-6 on interleukin-10 which is an antiinflammation cytokine.Materials and MethodIn this study 250-320 grams weight of 50 Wistar Albino type male rats were used. The study was planned as five groups. In each group 10 rats were used. On the first group only laminectomy was performed. On the second group, spinal cord traumatization was performed and they were sacrified after the first hour of trauma, and spinal cord tissues and blood samples were collected. On the third group, rats were treated with the IL-10 (5 µg) after 30 minutes of the trauma, and they were sacrified after the first hour of the treatment, spinal cord tissues and blood samples were collected. On the fourth group, spinal cord traumatization was performed and they were sacrified after the sixth hours of trauma, and spinal cord tissues and blood samples were collected. On the fifth group, rats were treated with the IL-10 (5 µg) after 30 minutes of the trauma, and they were sacrified after the sixth hours of the treatment, spinal cord tissues and blood samples were collected. IL-1 beta and IL-6 were studied in the samples of the serums and spinal cord tissues with Elisa kit.ResultsAny difference in IL levels were detected statistically in the serum samples and spinal cord tissues at the first hour of the trauma (G2) and after the first hour of the treatment (G3). Especially IL-6 was found to be increased at the sixth hour after trauma (G4) compared to control group (G1) on spinal cord tissues (p=0.013). At the sixth hours of the treatment (G5), IL-6 levels were decreased in the group of treated with IL-10 compared to trauma group (G2) (p=0.004). But any difference in IL levels were detected in the serum samples of the groups.ConclusionIn this study we found that IL-10 treatment after spinal cord trauma has a decreasing effect on the levels of IL-1 beta and especially an IL-6.