2006-2007 sezonunda Turkcell Süper Ligi'nde oynanan maçlarda kullanılan köşe vuruşlarının bilgisayarlı maç analizi
Computer aided match analysis of corner kicks used in Turkcell Super League in the games played in 2006-2007
- Tez No: 203405
- Danışmanlar: Y.DOÇ. BEKİR YÜKTAŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Maç analizi, köse vurusu, futbol, Game analysis, corner kick, soccer
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalısmanın amacı, ev sahibi ve deplasman takımlarının korner atıslarındaki farklılıkların incelenmesidir. Bu çalısmada Turkcell Süper Ligi takımlarından rasgele seçilmis 13 takımın toplam 15 maçı bilgisayarlı maç analizi yapılmıstır. Çalısmada ev sahibi ve deplasman takımlarının kullandıkları köse vurusları; ceza alanı 6 bölgeye ayrılarak, tehlikeli bölgeyi bulmak amacıyla bölgelere atılan köse vurusları arasındaki farklara ve yüzdelere, sagdan ? soldan kullanılan köse vuruslarının, ilk yarı ? ikinci yarı kullanılan köse vuruslarının ve kaleci, defans ve hücum oyuncularının topla bulusma sayıları arasındaki farklarına bakılmıstır.Karsılasmalar eanaliz maç analizi programıyla analiz edilmistir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde bagımsız t testi, verilerin çözümlenmesinde ise SPSS 12,0 paket programı kullanılmıstır. Yapılan çalısma sonucunda kullanılan köse vuruslarının bölgelere dagılımına baktıgımızda deplasman takımlarının 2. bölge (% 8,84 )ve 3. bölgeyi (%62,6) -futbolda kaleye göre sut açısının en büyük oldugu ?ön hedef bölge? - kullandıkları görülmektedir. Diger bölgelerde ise fark çıkmamıstır. Köse vuruslarında ilk ve ikinci yarı arasında da fark çıkmamıstır Kalecilerin topla bulusma sayıları arasında deplasman takım kalecileri lehine fark çıkarken, yine defans oyuncularının topla bulusma sayıları arasında da deplasman takım defans oyuncuları lehine fark çıkmıstır. Ayrıca, hücum oyuncularının topla bulusma sayıları arasında ise ev sahibi takım hücum oyuncuları lehine fark çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the differences between home and visiting teams in regard to corner kicks. In this study computerized game analysis of 15 games played by 13 teams selected randomly from Turkcell Super League was conducted. In the study the penalty area was been divided into six areas and in order to find the dangerous zone corner kicks used by home and visiting teams has been examined in terms of differences and percentages of the kicks directed to these areas. The differences were analysed regarding to number of used corner kicks from either right or left side, corner kicks used in the first or second half, and how many times goal keepers, defense players, or offense players met with the ball. The Games were analyzed with e-analysis game analysis programme. At the analysis of the data SPSS 12.0 packet program was used, and in order to find if there is a statistically significant difference between the results the independent t-test was conducted. When we looked at distribution of corner kicks used we saw that visiting teams sent the corner kicks at 2nd area (8.84 %) and 3nd area (62,6 %)- ?front target area? where the shoot angle is the biggest-. There is no difference in terms of the other areas. No difference was found between corner kicks in the first and in the second half. While in terms of goal keepers? meeting with the ball there was difference in favor of visiting team, in terms of the same scale a difference was found again in favor of visiting team. In addition home team offense players met with the ball more than those of visiting team.