Profesyonel ligdeki yabancı futbolcuların, türkiye'de futbol oynamalarına ilişkin, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan görüşleri ve yerli futbolcuların yabancı futbolculara bakış açıları
Determined the foreign fotball players? economic, social and cultural viewes about playing football in the turkish professional leaques and also determined the native footballers? opinions about the foreign football players
- Tez No: 225781
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SEZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yerli futbolcu, yabancı futbolcu, ekonomik, sosyal, kültürel, Native football players, foreign football players, economic, social, culturel
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı; Profesyonel ligde oynayan yabancı futbolcuların, ülkemizde futbol oynamalarına ilişkin olarak, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan görüşlerinin belirlenmesi ve yerli futbolcuların yabancı futbolculara bakış açısını belirlemektir.Araştırmanın evrenini, 2006-2007 futbol sezonunda Türkcell Süper Lig ve TFF. 1. Lig kategorisinde ki yerli ve yabancı futbolcular oluşturmaktadır.Araştırmanın örneklemi; 2006-2007 futbol sezonunda, Türkcell Süper Lig ve 1. lig Kategorisinde yer alan, 14 (Ç.Rize, Sivas Spor, Konya Spor, Kayseri Spor, Kayseri Erciyes Spor, G. Antep Spor, Antalya Spor, Denizli Spor, Sakarya Spor, Ankaragücü, Gençlerbirliği, Ankaraspor, Diyarbakırspor, Elazığspor) takım, 250 yerli ve 71 yabancı futbolcu olmak üzere, toplam 321 futbolcudan oluşmaktadır.Veriler araştırmacı tarafından örnekleme dahil edilen sporcular üzerinde anket uygulanarak elde edilmiştir.Araştırmaya katılanların kişisel bilgileri ile ilgili tanımlayıcı istatistiksel analizler için frekans, yüzde ve aritmetik ortalama tekniği kullanılmıştır.Örneklem grubunun Yaş, Eğitim ve Takım Kategori değişkenlerinin karşılaştırılmasında, Bağımsız Gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. İstatistiki karşılaştırmada anlamlılık düzeyi olarak p< 0,01 ve p< 0,05 seçilmiştir.Sonuç olarak; yabancı futbolcuların Türkiye'de futbol oynamayı tercih etme nedenlerinin ekonomik olduğu, saha içi ve dışında yerli futbolcuların arkadaşlık kurabildikleri, yabancı futbolcuların Türk yemek kültürünü ve müziklerini dinlemekten hoşlandıkları, ülkelerine gittiklerinde Türkiye hakkında olumlu tanıtımlar yaptıkları, sözleşmelerinde özel istekleri olduğu ve yerli futbolcuların Türkiye'deki yabancı futbolcu sayılarının yeterli olduğu görüşünü benimsedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is determined the foreign fotball players? economic, social and cultural viewes about playing football in the Turkish professional leaques and also determined the native footballers? opinions about the foreign football players.The population of the study is created from the native and foreign footballers.in 2006-2007 football season in Turkcell Super League and in TFF. 1st Leaque category.The sample of the study is created from 250 native and 71 foreign totally 321 football players from 14 teams (Ç.Rize, Sivas Spor, Konya Spor, Kayseri Spor, Kayseri Erciyes Spor, G. Antep Spor, Antalya Spor, Denizli Spor, Sakarya Spor, Ankaragücü, Gençlerbirliği, Ankaraspor, Diyarbakırspor, Elazığspor) in 2006-2007 football season in Turkcell Super Leaque and 1st Leaque category.Data had get from the questionnaire which has been done to the sample players by the reasearcher.Frequency, percent and arithmetic average is used for the descriptional statistical analysis of the subjects? personal info.Independent group t test and one way variance analysis has been done to compare the age, education and team category variables of sample group. In the statistics, for meaningfulness level p< 0,01 and p< 0,05 had choosen.As a result, it has been determined that the foreign football players? reason of selecting playing football in Turkey caused of economical reasons, they can create a friendship in and out of football field with native football players, enjoying Turkish cuisine and Turkish music, telling positive opinions about Turkey when they return to their country, they want some special requests in their agreements and native football players appropriate the opinion of sufficient number of foreign football players in Turkey.