Yaşlılarda düşme riski ve fiziksel uygunluk
The falling risk and physical fitness in older people
- Tez No: 203404
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECMİYE ÜN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yaslılar, denge, düsme riski, fiziksel uygunluk, Elderly, balance, fall risk, physical fitness viii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalısma, huzurevlerinde kalan yaslı bireylerin düsme riski ile fiziksel uygunluk seviyeleri arasındaki iliskiyi incelemek, düsme riskini en fazla etkileyen fiziksel uygunluk parametrelerini belirlemek ve bu konuda çalısan saglık elemanlarını bilgilendirmek amacıyla yapılmıstır. Bu çalısmaya yas ortalaması 73.28±6.63 yıl olan 60 birey dahil edilmistir. Arastırmaya dahil edilen yaslı bireyler, cinsiyetlerine, hastalık durumlarına, ilaç kullanıp kullanmamalarına göre üç sekilde gruplandırılmıstır. Yaslı bireylerin demografik özellikleri, bilissel fonksiyonları, dengeleri, düsme riskleri ve fiziksel uygunluk seviyeleri degerlendirilmistir. Yaslı bireylerin demografik özelliklerini belirlemek için bir anket yapılmıstır. Çalısmaya dahil edilen bireylerin bilissel fonksiyon düzeyleri Mini Mental Durum Testi ile, düsme riskleri Berg denge testi ile; dengeleri tek ayak üstünde durma testi ile; fiziksel uygunluk seviyeleri Senior Fitness Test ile degerlendirilmistir. laç kullanan bireylerde Berg denge, gözler açık sag ve gözler kapalı sol ayak üstünde durma, sandalyede otur-kalk, agırlık kaldırma ve iki dakika adım testi degerlerinin, ilaç kullanmayan bireylere göre düsük oldugu tespit edilmistir (p0.05). Düsme riskini en fazla etkileyen degiskenleri bulmak için, olusturulan lojistik regresyon modelleri sonucunda ise modele sadece sekiz adım kalk-yürü testi girmistir. Sekiz adım-kalk yürü testini 8.14 saniyeden daha kısa sürede tamamlayan bireylerin, Berg denge testinden maksimum skor olan 56 puanı alma olasılıkları OR=11(%95, GA:2,25?53,84) kat fazla bulunmustur. Çalısmamızda bireylerin düsme riskleri arttıkça, alt ve üst ekstremite kuvvetleri, aerobik dayanıklılıkları, çeviklik ve dinamik denge performanslarının azaldıgı tespit edilmistir. Ayrıca bireylerin düsme riskine, en fazla çeviklik ve dinamik denge performanslarının katkıda bulundugu tespit edilmistir. Elde ettigimiz veriler dogrultusunda, yaslı bireylerin düsme riskleri ile fiziksel uygunluk seviyelerinin belirli aralıklarla degerlendirilip, yaslı bireylerin hem düsme risklerine hem de fiziksel uygunluk seviyelerine göre, gelecekteki düsme ihtimallerini ortadan kaldırmaya yönelik rehabilitasyon programlarının planlanması ve bu programlar planlanırken yaslı bireylerin alt ve üst ekstremite kuvvetlerinin, aerobik dayanıklılıklarının ve özellikle de çeviklik ve dinamik denge performanslarının arttırılması gerektigi sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the correlation between the falling risk and their physical fitness, deciding the top parameters affecting the falling risk, and preparing a evaluation procedure for the medical department working on this issue for the old people in rest homes. This study includes 60 persons whose age avarege were 73.28±6.63 years old. These people are categorized in three groups due to their sex, sickness situation and whether they use medicine or not. It has been evaluated their demographic characteristics, cognitive function, their balance, falling risk and their physical fitness level. A survey has been done to determine the demographic features of the old. The participants? congnitive function was determined using Mini Mental State Test; falling risk by Berg balance test; was balance by standing on one foot test, and physical fitness was determined by Senior Fitness Test. It has been found out that the values of Berg balance test results, regarding standing on right foot with eyes open and standing on the left with one eyes closed, standing and sitting on the armchair, arm curl and step in two minutes were lesser comparing with the subjects those who do not use medicine (p0.05). Due to the results of logistic regression models in order to find out the variations affecting the falling risk most, it has been showed that `8-foot up-and-go test? was reliable. Additionally the subjects probability performing the `8-foot up-and-go test? before 8.14 second was OR=11(%95, GA:2,25?53,84) times more with maximum 56 points in Berg balance test. We have showed that the falling risk increases with declining of upper and lower extremity muscle strength, aerobic endurance, agility and dynamic balance performance. Agility and dynamic balance performance were mostly releavant with falling risk. We have decided that the old persons? falling risk and physical fitness level should be evaluated in some intervals. According to their falling risks and physical fitness level, the rehabilitation programs should be programmed to decrease their falling risk, and to increase lower and upper extremity muscle strength, aerobic endurance and especially their agility and dynamic balance performance.